1. Çukurova Yapı Zirvesi yapı sektörünü buluşturdu

“Yaşanabilir bir kent... Nasıl?” sloganıyla düzenlenen zirvede, yapı sektörünün tüm paydaşları biraraya geldi.
1. Çukurova Yapı Zirvesi yapı sektörünü buluşturdu

HOME&OFFICE CONCEPT Dergisi ve Öncül Sefa İletişim Hizmetleri'nin “Yaşanabilir bir kent” sloganıyla düzenlediği 1. Çukurova Yapı Zirvesi'nde; mimarlar, iç mimarlar, müteahhitler ve yerel yöneticiler, yaşadıkları kentlerin geleceğini masaya yatırdı. Yapı sektörünün büyük ilgi gösterdiği zirvenin açılış konuşmasını yapan HOME&OFFICE CONCEPT Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Öncül Sefa İletişim Hizmetleri Kurucu Ortağı Mustafa Öncül, “Düzenlediğimiz bu zirvenin, Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş ile büyük bir metropol oluşturan Çukurova’ya, bölgemizin yapı sektörüne, ekonomisine mütevazı da olsa bir katkı sağlamasını diliyoruz” dedi.

Öncül, zirvede yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

“Yapı sektörünün tüm taraflarını, kentlerin ve insanların bugününü olduğu kadar yarınını da ilgilendiren gelişmeler yakından izlenmeden, mevcut sorunlara gerçekçi ve işlevsel çözümler aranmadan yapı sektörünün sağlıklı bir büyüme ve gelişme göstermesi zor olacaktır. İnşaat sektöründeki gelişmelerin ve hangi oranda olursa olsun yaşanacak büyümenin bölgemize olan yansımaları, sektörün tüm taraflarını doğrudan etkileyecektir. Öte yandan, merkezi ve yerel yönetimlerin sektöre olan etkileri; kentsel dönüşümün sektöre getireceği dinamizm; daha düne kadar lüks olarak görülen sosyal donatı, teknolojik yenilik gibi birçok konunun artık orta ve hatta alt segment konutlara kadar inmiş olmasının müşteri profili ve satın alma süreçlerine olan etkileri gibi konular, konut üretimine farklı açılardan bakma zorunluluğunu getirmektedir. Bu yıl birincisini yaptığımız Çukurova Yapı Zirvesi'nde, yapı sektörünün tüm taraflarını bir araya getirmeye çalıştık.”

SOSYAL DÖNÜŞÜM ŞART

Kanadalı ünlü mimar, şehir planlamacısı, sürdürülebilir kent planlama uzmanı Sidney Rasekh zirvede, Kanada'nın Vancouver kentinde yapılan kentsel dönüşümü ve Vancouver kentinin nasıl dünyanın en yaşanılabilir şehrine dönüştüğünü anlattı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da, Mersin'in yaşanılabilir bir kent olması için yaptıkları çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Başkan Kocamaz, yapılacak kentsel dönüşümlerin sosyal dönüşümleri de beraberinde getirmesi gerektiğini söyledi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana'da faaliyet gösteren oda ve STK'ların şehircilik ve şehirleşme konularına kafa yorduklarını, kentlilik, kentleşme ve güzel kentler inşa etme ile ilgili farkındalığın artarak devam edeceğini belirtti. Sözlü, “Şehirleri belediye başkanları kurmaz, belediye başkanları planlar ya da hazır planları uygulamaya çalışır. Şehir planlamak kağıt üzerinde kolaydır. Planları uygulamak zordur” dedi.

Belediye Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi’nin mevcut durumu ile Türkiye'nin en büyük dönüşüm projesi olduğunu söyleyen Sampaş Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, “Biz birçok yerde kentsel dönüşüm yapıyoruz ama bunların içerisinde bizim en çok içimize sinen çalışma Belediye Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi'dir” dedi. Karakaya, başarılı bir dönüşüm için en önemli kriterlerden birinin hak sahiplerinin yerlerinden edilmeden yapılan dönüşüm olduğuna dikkat çekti.

Belediye Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi’yle ilgili olarak konuşan Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ise “Yarın bir gün başımıza bela olacak binalar yapılmasın lütfen. Çok kısa bir zaman sonra kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulacak binalar yapılmasın. Adana gibi deprem kuşağında yer alan bir yerde, binalara biraz daha özen göstermek gerekiyor” dedi.

Çevre Dostu Binalar Derneği (ÇEDBİK) STK ve Sektörel İlişkiler Komitesi Başkanı, GVP Yeşil Bina Danışmanlık Kurucusu M. Tolga Özdemir, Yeşil Şehirlere Giden Yolda Yeşil Binalar ve Yeşil Kentsel Dönüşüm başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.


DİĞER HABERLER