38. Yapı Fuarı Turkeybuild İstanbul’un konuk ülkesi Kazakistan

21 – 25 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenecek olan bölgenin en büyük ve kapsamlı yapı malzemeleri ve teknolojileri fuarı Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul, bu yıl Konuk Ülke Projesi’nde Kazakistan’ı ağırlıyor.
38. Yapı Fuarı Turkeybuild İstanbul’un konuk ülkesi Kazakistan

Petrol ve doğalgaz bakımından doğal kaynak zengini Kazakistan, hızlı büyüme oranı ve hız verdiği dev kamu inşaat yatırımlarıyla Türk yapı sektörü için güçlü bir potansiyel oluşturuyor. “Konuk Ülke Kazakistan” projesi kapsamında düzenlenecek etkinliklerle olası işbirlikleri ve ticari ilişkiler için iki ülkenin sunduğu fırsatlar değerlendirilirken, Türk yapı sektörünün uluslararası alandaki etkinliğinin arttırılmasına destek olunması amaçlanıyor.

38. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul kapsamında düzenlenen Konuk Ülke Projesi, 2015 yılında Kazakistan’ı ağırlıyor. Proje kapsamında fuar öncesinde ve sırasında düzenlenecek etkinliklerde Türkiye ve Kazakistan’dan konunun üst düzey yetkilileri bir araya gelecek.

Kazakistan’ın 17 milyonluk nüfusuna karşılık 216 milyar dolarlık milli geliri bulunuyor. Kişi başı gelirin 12,530 dolar olduğu ülke 2013’te yüzde 4,1 büyüdü ve 80,5 milyar dolarlık ihracata karşılık, 46 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi. Kazakistan enerji ihracatına bağlı olarak yüksek dış ticaret fazlası veren ve önemli bir fon birikimine sahip olan bir ülke. Kazakistan enerji gelirleri ile oluşan kamu fonlarını büyük ölçüde altyapı yatırımları için kullanıyor. İnşaat sektörünün yüzde 4,2 oranında büyüdüğü Kazakistan, 2013’te inşaata 15,17 milyar dolar harcadı, 6,9 milyar dolarlık inşaat malzemesi ithal etti. Kazakistan hızla büyüyüp gelişiyor. Bu bakımdan da Türk inşaat sektörü bakımından çok ciddi bir potansiyel taşıyor. Kazakistan ortaya koyduğu 2050 yılı vizyonu ile dünyanın en büyük ekonomisine sahip 30. ülke olmayı hedefliyor. Kazakistan ilk aşmada halen 50. büyük ekonomi olma hedefine 2013 yılında ulaştı. Bu çerçevede Kazakistan ekonomisi kısa ve orta-uzun vadede önemli yatırım ve işbirliği fırsatları sunuyor. Türk müteahhitlik firmaları 1972-2014 arası dönemde Kazakistan’da 408 adet proje ile 19,28 milyar dolar tutarında proje üstlendi. Türk müteahhit firmaları için Rusya, Türkmenistan, Libya ve Irak’tan sonra en çok iş üstlenilen beşinci büyük pazar konumunda. Kazakistan’da inşaat harcamalarında büyümenin hızlanacağı, 2020 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 13 büyüyeceği ve 2020 yılında 30 milyar dolara ulaşılacağı öngörülüyor. Kazakistan’da yeni konut ihtiyacı yüksek ve konut üretimi bu ihtiyacı karşılamaktan henüz uzak. 2011-2020 yılları arasında uygulanacak olan Konut ve Donanımları Modernizasyon ve Yenileme Programı ile kamu mevcut konutları iyileştirmeyi ve yeni sosyal konutlar üretmeyi hedefliyor.

Türk yapı sektörü için dev potansiyel: Kazakistan

2010 yılında başlatılan Endüstriyel Yenilikçi Kalkınma Programı ile imalat sanayinde yeni yatırımlar ve hiç üretilmeyen 265 üründe üretim hedefleniyor. Sanayi binaları ve kompleksleri inşaatları öne çıkacak. Program 7 milyar dolar tutarında 800 projeyi kapsıyor. Ulaştırma Altyapısı Entegrasyon ve Geliştirme programı kapsamında 2020 yılına kadar 25 milyar dolarlık ulaştırma projesi tamamlanacak. 2015 yılında 13,5 milyar dolarlık yeni proje paketi açıklanacak. Kazakistan inşaat malzemeleri pazarı yıllar itibariyle genişlemektedir. İnşaat harcamalarındaki genişleme ile inşaat malzemeleri pazarı da büyümektedir.2014 yılı itibariyle inşaat malzemeleri pazar büyüklüğü 10,62 milyar dolardır. Kazakistan inşaat malzemeleri pazarı inşaat harcamalarındaki büyüme öngörüsüne bağlı olarak önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde genişleyecektir. 2020 yılında inşaat malzemeleri pazar büyüklüğünün 22,4 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Türkiye Kazakistan’a hemen her türlü ihracat malzemesi ihraç ediyor olmakla birlikte sadece yüzde 3,0 pay almaktadır. Türk müteahhit firmalarının bu projelerden büyük pay alacağını, bununla bağlantılı olarak Türk yapı malzemeleri sektörünün de rekabetçi ürünleriyle bu büyük potansiyeli bulunan ülkeye daha fazla ihracat gerçekleştirme imkânı bulunuyor.

Fuarın İş Geliştirme Platformu, Uluslararası İşbirlikleri ve İhracatın Geliştirilmesine Yönelik Adımlar…

38.– Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul kapsamındaki İş Geliştirme Platformu, çeşitli etkinliklerle bu yıl da katılımcı firmalara, sektöre ve Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak. Platform bu yıl faaliyetlerini;“Konuk Ülke Kazakistan Projesi” ve Türkiye - Kazakistan İnşaat Forumu ve İkili İş Görüşmeleri olarak sürdürüyor olacak.


DİĞER HABERLER