Amerikalı gayrimenkul devi Keller Williams, Türk kadınının konut tercihindeki profilini çıkardı.

Keller Williams'a göre erkeklerin yatırım aracı olarak gördüğü konutu, kadınlar ‘yuva’ olarak değerlendiriyor.
Amerikalı  gayrimenkul devi Keller Williams, Türk kadınının konut  tercihindeki profilini çıkardı.

Hayallerindeki evi bulan kadınlar, fiyat konusunda eşlerine göre daha esnek olabiliyor. Çalışan kadın kendi ve eşinin işlerine  yakın lokasyonları tercih ederken, ev kadını ise evde mutfağın ya da odaların büyüklüğü gibi evin iç özelliklerine daha çok önem veriyor. Türkiye’de özelllikle büyük şehirlerdeki kadınlar, şehir içindeki projeleri tercih ederken, Amerikalı kadınlar  Türk kadının aksine şehir merkezinden uzak, doğayla iç içe müstakil evde yaşamayı tercih ediyor.

Türkiye pazarına girdiği 2013 yılından bu yana sektörde hızla ilerleyen Keller Williams, Türk kadınının konut tercihindeki profilini ortaya çıkardı. Çarpıcı sonuçlara göre, erkeklerin yatırım aracı olarak gördüğü konutu, kadınlar ‘yuva’ olarak değerlendiriyor. Çalışan kadın kendi ve eşinin işlerine  yakın lokasyonları tercih ederken, ev kadını ise evde mutfağın ya da odaların büyüklüğü gibi evin iç özelliklerine daha çok önem veriyor. Hayallerindeki evi bulan kadınlar, fiyat konusunda eşlerine göre daha esnek olabiliyor. Türkiye’de özellikle büyük şehirlerdeki kadınlar, şehir içindeki projeleri tercih ederken, Amerikalı  kadınlar ise şehir merkezinden uzak, doğayla iç içe müstakil bir evde yaşamayı tercih ediyor.

Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, sektördeki 13 yıllık deneyimine dayanarak, bu konudaki görüşlerini ifade etti. Konut alırken kadınların erkeklere göre daha duygusal davrandığını belirten Erol, erkeklerin gayrimenkul alım gerekçesini, “Erkekler  çoğu zaman konut alımını bir yatırım aracı olarak görürken, kadınlar bir ‘yuva’ olarak değerlendiriyor. Kadınlar  özel hayatları ve yaşam tarzları ile örtüşen evleri tercih etmenin yanı sıra, hayallerindeki evi buldukları zaman bütçeleri el verdikçe fiyat konusunda da  daha esnek olabiliyorlar” sözleriyle açıkladı.  

EVİN YERİNİ ERKEK SEÇERKEN, EVİN DÜZENİNİ KADIN BELİRLİYOR

Erkek ile kadınların, konut seçiminde de ayrıldıklarının altını çizen Erol, evin yerini erkeğin seçtiğini, buna karşın o evin yuvaya dönüşmesi ve tüm düzeninin kadınlar tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, şunları söyledi; “Bir erkek içinde yaşayacak olsa bile o evi bir yatırım aracı olarak görür. O nedenle bir erkek için evin yeni olması, güvenilir bir proje olması, evin bulunduğu bölgenin gelişen bir bölge olması ya da evin yıllar içinde değerlenmesi büyük önem taşır. Diğer yandan bir kadın, çocuklarının okuluna mesafesine, kendi ve eşinin işlerine yakınlığına, bölgedeki sosyal imkanlar ile toplu taşıma ve evin içindeki detaylara ( şömine, balkon ya da bahçe vs) öncelik verir.”

İKLİMİNE GÖRE KONUT ALIMI

Sıcak iklimli bölgelerde ya da şehirden uzak doğayla iç içe kasabalarda balkon ya da bahçe olmazsa olmazlardandır. Ancak metropolitan merkezlerde yaşayanlar için bu, pek bir önem taşımıyor. Hatta bazen hava kirliliği ve gürültüden dolayı tercih bile edilmiyor.

TÜRK KADINI ŞEHİR İÇİNDE, AMERİKALI KADIN DOĞAYLA BAŞ BAŞA EVİ TERCİH EDİYOR

Emre Erol, Amerikalılar ve Türklerin konut tercihini de kıyaslayarak, Türkler ve Amerikalıların önceliklerinin farklı olduğunu ve bu farklılığın kültür ve yaşam tarzlarından kaynaklandığını söyleyen Erol, “Kültür ve yaşam tarzlarının farklı olmasından dolayı kriterler de farklılık gösterebilir. Örnek olarak, Amerika’da bir çok eyalette, şehir merkezinden uzak, doğayla iç içe alanlarda, müstakil evlere talep yüksektir. Ancak, Türkiye’de özellikle metropol şehirlerde kadınlar şehir hayatını yaşayabilmek adına şehir içindeki fırsatları değerlendirmektedir” şeklinde konuştu.

EVİNİZİ ALDIKTAN SONRA DA KONTROLÜ ELDEN BIRAKMAYIN

Bir konut alımında ve sonrasında yapılması gerekenler konusunda uyarılarda da bulunan Erol’un, önerileri ise şöyle: “Herkes ailesinin ve kendisinin güvenliğini düşünür. Ev almaya karar vermeden önce zemin etüdünün yapılıp yapılmadığını, deprem yönetmeliğinin dikkate alınıp alınmadığını araştırmanın yanı sıra binanın kullanım izni ve ruhsatının bulunup bulunmadığı, yapıda kullanılan beton, malzemenin standartlara uygunluğu da mutlaka kontrol edilmelidir. Ayrıca yapılan tadilatlar ve yapılması gereken iyileştirmeleri satın alma sürecinde bilmek çok önemlidir.  Evinizi aldıktan sonra evinizin bakımıyla yakından ilgilenin ve olası hasarları ve aksaklıkları  daha büyük bir sorun haline dönüşmeden tamir ettirin.  Kendinize evin bakımı ile ilgili bir planlama yapın.  Bütün  bu bakımları yaptırarak, yıllar boyunca yaptığınız finansal yatırımı korumak sizin yararınıza olacaktır.”


DİĞER HABERLER