Barış Aydın " Türkiye Yaşlanmasın"

- TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın, büyüyen Türkiye'nin önündeki en önemli engellerden birinin genç nüfusun azalması olduğunu belirterek, TÜİK verilerine göre düşüş gösteren genç nüfusun yeniden artması için daha somut teşvikler getirilmesi gerektiğini kaydetti. TÜİK’in açıkladığı veriye göre, 1980-2000 yılları arasında yüzde 20'ye kadar yükselen 15-24 yaş arası genç nüfus oranı, 2012 yıl sonu itibariyle yüzde 16,6'ya düştü. Araştırmada, genç nüfusun toplam nüfus içindeki oranının 2023'te yüzde 15,1'e ve 2075'te ise yüzde 10,1'e düşeceği tahmin ediliyor. Avrupa Birliği üye ülkeleri ortalamasına göre genç nüfus oranı yüzde 11,8 iken, bu oran ABD’de yüzde 14,1 ve Kanada'da yüzde 13,3 düzeyinde. Genç nüfus oranı, 2010 yılında Brezilya'da yüzde 17,2 ve Meksika'da yüzde 18,3'e ulaşmış bulunuyor. -“Türkiye yaşlanmasın”- Konu hakkında değerlendirmede bulunan TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın, Türkiye'nin her zaman genç nüfusuyla diğer ülkelerden bir adım önde olduğunu belirterek, şunları kaydetti: " Cumhuriyet kurulduğundan bu yana hızla büyüme sağlayan nüfusumuzun büyük çoğunluğunu genç nüfus oluşturdu. Türkiye'nin büyümesi ve gelişmiş ülkelerle yarışır bir konuma gelmesi için en önemli ihtiyacımız gençler. Bu nedenle öncelikle gençlere yatırım yapmalıyız. Ülkenin geleceğini hesaplarken, ilk olarak gençleri hedef almalıyız. Böylelikle geleceğe güveni artırmış ve hedeflenen nüfus artış hızını da yakalamış oluruz.” Aydın, bu şekilde gitmesi durumunda Türkiye’nin ileride yaşlı ülkeler arasında yer alacağının altını çizerek, “Büyümekte olan Türkiye yaşlanmasın. Veriler bu şekildeyken, Türkiye’nin büyümesi ve genç nüfusun yeniden artması için yapılan çalışmaları taktirle karşılamakla beraber istihdamın artması, eğitim düzeyinin yükseltilmesi için çalışmaların artırılması, yeni doğan nüfusun çoğalması yolunda daha somut teşvikler getirilmesini istiyoruz” dedi.
Barış Aydın " Türkiye Yaşlanmasın"

 

- TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın, büyüyen Türkiye'nin önündeki en önemli engellerden birinin genç nüfusun azalması olduğunu belirterek, TÜİK verilerine göre düşüş gösteren genç nüfusun yeniden artması için daha somut teşvikler getirilmesi gerektiğini kaydetti.

TÜİK’in açıkladığı veriye göre, 1980-2000 yılları arasında yüzde 20'ye kadar yükselen  15-24 yaş arası genç nüfus oranı, 2012 yıl sonu itibariyle yüzde 16,6'ya düştü. Araştırmada, genç nüfusun toplam nüfus içindeki oranının 2023'te yüzde 15,1'e ve 2075'te ise yüzde 10,1'e düşeceği tahmin ediliyor.

Avrupa Birliği üye ülkeleri ortalamasına göre genç nüfus oranı yüzde 11,8 iken, bu oran ABD’de yüzde 14,1 ve Kanada'da yüzde 13,3 düzeyinde. Genç nüfus oranı, 2010 yılında Brezilya'da yüzde 17,2 ve Meksika'da yüzde 18,3'e ulaşmış bulunuyor. 

-“Türkiye yaşlanmasın”-

Konu hakkında değerlendirmede bulunan TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın, Türkiye'nin her zaman genç nüfusuyla diğer ülkelerden bir adım önde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

" Cumhuriyet kurulduğundan bu yana hızla büyüme sağlayan nüfusumuzun büyük çoğunluğunu genç nüfus oluşturdu. Türkiye'nin büyümesi ve gelişmiş ülkelerle yarışır bir konuma gelmesi için en önemli ihtiyacımız gençler. Bu nedenle öncelikle gençlere yatırım yapmalıyız. Ülkenin geleceğini hesaplarken, ilk olarak gençleri hedef almalıyız. Böylelikle geleceğe güveni artırmış ve hedeflenen nüfus artış hızını da yakalamış oluruz.”

Aydın,  bu şekilde gitmesi durumunda Türkiye’nin  ileride yaşlı ülkeler arasında yer alacağının altını çizerek, “Büyümekte olan Türkiye yaşlanmasın. Veriler bu şekildeyken, Türkiye’nin büyümesi ve genç nüfusun yeniden artması için yapılan çalışmaları taktirle karşılamakla beraber istihdamın artması, eğitim düzeyinin yükseltilmesi  için çalışmaların artırılması, yeni doğan nüfusun çoğalması yolunda daha somut teşvikler getirilmesini istiyoruz” dedi.


Paylaş:

YAPI VE SEKTÖREL HABERLER