BKR İnternational Yıllık Toplantısı ilk kez İstanbul'da Düzenlendi

Dünyanın Ekonomisi BKR İnternational Toplantıs ile İstanbulda Masaya Yatırıldı
BKR İnternational Yıllık Toplantısı ilk kez İstanbul'da Düzenlendi

         BKR INTERNATIONAL YILLIK TOPLANTISINI İLK KEZ İSTANBUL’DA DÜZENLENDİ. TARİHİ TOPLANTIYA KALKINMA BAKANI SAYIN CEVDET YILMAZ DA KATILDI.

                DÜNYANIN EKONOMİSİ İSTANBUL’DA MASAYA YATIRILDI. 

 

              70 ÜLKEDEN KATILIMLA EKONOMİNİN YOL HARİTASI ÇIKARILDI.

Dünya genelinde 70 ülkede, 300’den fazla ofiste faaliyet gösteren, 145'den fazla Muhasebe, Denetim ve İş Yönetimi Danışmanı şirketin oluşturduğu bir topluluk olarak BKR INTERNATIONAL yıllık toplantısı için ilk kez Türkiye-İstanbul’u seçti. 

 Dünya Çapında Danışmalar Ağı olarak tanımlanabilecek BKR International, dünyaya yayılmış bağımsız muhasebe, vergi ve iş yönetimi danışmanları topluluğudur. BKR üyeleri her alanda teknik hizmet verebilecek kadar büyük, yatırımcılara kişisel hizmet ve bağımsız ve tarafsız danışmanlık sunabilecek kadar uzmandırlar. Üyeler, iyi eğitilmiş, yetenekli ve işine odaklanmış profesyonellerle, teknolojiye sürekli yatırım yaparak, standartları ve kuralları ısrarla uygulayarak yatırımcılara ve işletmelere sürekli yaratıcı, çözüme yönelik hizmet sağlarlar.

İşte bu seçkin grubun, önemli toplantısına ev sahipliğini Türkiye temsilcisi Işık Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. yaptı. Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz'ın da katıldığı toplantı İstanbul'un tarihi ve doğal güzellikleri eşliğinde gerçekleşti.

2- 5 Mayıs 2014 tarihinde Hilton Oteli’nde gerçekleştirilen konferansta Avrupa-Ortadoğu-Afrika ve Asya Pasifik Bölgeleri temsilcileri buluştu. Delegeler ve aileleri ile birlikte toplamda 250 kişilik bir sayıya ulaşan katılımcılar, 42 ülkeden oluşan EMEA (Avrupa-Ortadoğu-Afrika) bölgesi ve Avusturalya, Japonya, Çin, Malezya, Endonezya, Vietnam, Yeni Zelanda, Güney Kore, Pakistan, Nepal, Hindistan’dan oluşan 11 ülkelik Asya Pasifik Bölgesinden oluştu. Ayrıca özellikle toplantının İstanbul’da olması sebebiyle Amerika Bölgesi’nden de pek çok üye hazır bulundu. Konferansta, mali müşavirlik, muhasebe, vergi politikaları ve denetim konusunda dünya ölçeğindeki ilerleme raporları sunuldu; araştırma sonuçları açıklandı.

3 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşen ticari oturumda 70’den fazla ülkeden, 145 ’den fazla üye şirketin katıldığı oturumda bölgeler arası analizler açıklandı ve  muhasebe alanındaki 12 kritik değişim masaya yatırıldı. Gün boyu 5 ayrı salonda önemli isimlerin konuşmalarıyla oturum devam etti.

Zirvenin en önemli oturumu olan ticari oturum Türkiye BKR International üyesi Işık Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. ‘den Sorumlu Ortak, Baş denetçi Hakan Şahin’in konuşmasıyla açıldı. Şahin'in konuşmasının satır başları şöyleydi: 

" Şirketimiz Işık Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş, 1990 yılında tamamı Maliye Bakanlığı kökenli vergi denetmenleri tarafından kurulmuştur. 1995 yılında da BKR International'ın üyesi haline gelmiştir. 

25. yılımızı kutlamaya hazırlanırken, İstanbul-Türkiye ve Bakü- Azerbaycan olmak üzere iki ülkede, iki ofiste faaliyet göstermekteyiz. Ekibimiz 8 partnerle birlikte,

 

yüksek donanımlı 50 kişiden oluşmaktadır. Azerbaycan'da, Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası'na akredite olmuş, PCAOB tarafından onaylanmış tek Türk şirketiyiz. Türkiye'deki en iyi on denetim firmasından biri olarak; vergi, şirket satın alımları, vergi indirimleri, denetim ve yönetim konularında danışmanlık hizmetleri sunmaktadır.

Şehrin ekonomik ve profesyonel iş yaşantısına baktığımızda Türkiye’nin gayri safi milli hâsılatının %23 ‘nü oluşturduğunu görmekteyiz. Ve bu oluşumun yıllık devlet bütçesine katkısı %40 düzeyindedir. Diğer yandan, İstanbul’un devlet giderlerindeki katılımı, mevcut durumunu koruyarak aşağı yukarı %7-8 oranındadır. Bütün özel bankaların genel müdürlükleri ve toplam banka şubelerinin %21 İstanbul’da bulunmaktadır.

Coğrafik konumunun etkisiyle ticari oturumun ilk dört saatinde Asya ülkeleri, diğer dört saatinde Avrupa ülkeleri gündeme geldi. Eşsiz konumu nedeniyle İstanbul bölgenin finans merkezi haline geldi. 

Finans, turizm, hizmet, bankacılık ve endüstri gibi şehrin yeni sektörleri de son yıllarda burada yapılandı. Öte yandan, sanayinin durumuna rağmen, para piyasalarının da kalbi burada atmaya devam ediyor. 

Bu önemli buluşmayı, iki kıtayı birleştiren şehirde ağırlamak bizim için çok büyük bir şeref. Bu önemli toplantının, üyeler arasındaki ilişkiler açısından çok bağlayıcı olduğunu düşünüyoruz." 

Şahin Konuşmasını katkılarından dolayı Dünya Başkanı, EMEA Bölgesine, Asya Pasifik Bölgesine, Amerika Bölgesine teşekkürleriyle tamamladı.  

Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz da katılımıyla oturumu şereflendirdi. Sayın Bakan, “Ekonomi: Doğu - Batı Arasında Ticaret” konulu konuşmasıyla yerel ve dünya çapında ekonomiyi değerlendirdi, önemli açıklamalarda bulundu. 

Türkiye'nin Avrupa, Asya ve Afrika'nın kalbinde yer aldığını ifade eden Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Bu itibarla Türkiye hem bölge hem de dünyanın geri kalanı için son derece önemli bir konumdadır. 3 kıtanın tam ortasında yer alıyoruz. Tarihi İpek Yolu'nun ve Baharat Yolu'nun önemli bölümleri Anadolu boyunca uzanıyor. Türkiye bugün de ticaret rotalarının kavşağında bulunuyor. Gümrük Birliğini imzaladıktan sonra AB ile ticaret rakamlarımız muazzam rakamlara ulaştı. Gümrük Birliği üyeliği sayesinde Türkiye Asya menşeli firmaların odak noktası haline geldi.

Asya menşeli firmalar da Türkiye'de önemli yatırım yaptı. Şu anda Türkiye'de en başarılı olan ihracat şirketleri Asya menşelidir. Avrupa menşeli şirketler açısından da bu durum geçerlidir. Türkiye'de yatırım yapan Avrupa menşeli şirketler Türkiye'de ürettikleri malları hem Kuzey Afrika'ya hem de Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyorlar. Bu anlamda Türkiye'nin Gümrük Birliğine üyeliği gerçekten ticaret hacminin hem AB'ye hem de AB dışındaki ülkelerle kayda değer biçimde artırmıştır."

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin Gümrük Birliğine üye olduğu aşamada rekabetten korkan bazı şirketlerin olduğunu, ancak zaman içerisinde Türk şirketlerin rekabet baskısı altında kalitelerini artırdığını anlatarak, bu şirketlerin giderek daha verimli şirketler haline geldiğini kaydetti.

Gümrük Birliği'nin hukuki ve kurumsal değişim açısından itici güç oluşturduğunu aktaran Yılmaz, "Global kriz dünyanın her ülkesini çeşitli şekilde etkiliyor. Bizim temel pazarımız AB olduğu için AB'nin etkilenmesi bizi de etkiledi. Ticaretimizi çeşitlendirme politikamız ve dünyanın farklı yerlerindeki ilişkilerimiz sayesinde global ekonomik kriz nispeten Türkiye'yi daha az etkiledi" dedi.

- "Yabancı yatırımların yüzde 70'i AB'den yüzde 9'u ABD'den"

Yılmaz, yatırım ortamı iyileştirildiğinde sadece yurt içindeki şirketlere fırsat tanıtmış olmakla kalınmadığını, ülkeyi yabancı şirketler açısından da cazip hale getirildiğini belirterek, "Türkiye yabancı doğrudan yatırımları çekmek için ciddi performans sergiledi. Hukuki ve kurumsal değişimler sayesinde ciddi bir biçimde yabancı sermayenin yatırım amaçlı Türkiye'ye aktığını gördük. Son 10 yıl içerisinde 130 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı yatırım Türkiye pazarlarına aktı" diye konuştu.

Türkiye'deki 2002 ile 2013 yılları arasındaki yabancı doğrudan yatırımın yüzde 70'inin AB ülkelerinden, yüzde 9'u ABD, yüzde 15'inin de Asya ülkelerinden geldiğini ifade eden Yılmaz, AB'nin yabancı doğrudan yatırımlarda hakimiyetini koruduğunu söyledi.

Yılmaz, Türkiye'nin ulaştırma alt yapısı için ciddi yatırımlar yaptıklarını belirterek, 3. Havalimanı ve liman yatırımlarını anlattı.

İstanbul'u bölgesel bir finans merkezine dönüştürmeyi planladıklarını aktaran Yılmaz, finansal danışmanlık, hukuki hizmetler ve yönetim danışmanlığı finansal hizmetlere bağlı olarak gelişeceğini kaydetti.

Konuşmasının sonunda BKR INTERNATIONAL adına Türkiye üyesi Işık Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. ‘den Sorumlu Ortak, Baş denetçi Hakan Şahin’nin elinde plaketini aldı.


Paylaş:

YAPI VE SEKTÖREL HABERLER