Bodrum Tasarım Köyü 2015 Atölyeleri

Tasarım Vakfı tarafından hayata geçirilen Bodrum Tasarım Köyü, 2015 sezonu ile yaratıcı alanlardaki tüm aktörlerin ortak yaratım, öğrenim ve deneyim süreçleri için açılış çalışmalarına başladı.
Bodrum Tasarım Köyü 2015 Atölyeleri

Bodrum Tasarım Köyü’nde, yurtiçi ve yurtdışından konusunda uzman yürütücülerle gerçekleştirilecek çok disiplinli atölye çalışmaları ile katma değeri yüksek fikirlerin ve ürünlerin ortaya çıkarılması amaçlanıyor. Lansmanı 2015 yılının sonunda yapılacak olan Bodrum Tasarım Köyü’nde gerçekleştirilecek atölye çalışmaları ile ilgili detayları ekte bilginize sunuyoruz.

Bodrum Tasarım Köyü projesi; mimarlık, sanat, tasarım, zanaat önderleriyle, tasarım ve zanaatlar arasında kurgusal, deneysel bağlar kurabilmeye odaklanmaktadır.

Bodrum Tasarım Köyü, yıl boyunca düzenlenecek çeşitli atölye çalışmalarıyla tasarımcıyı sektörlerle buluşturmayı, ürün, hizmet, deneyim tasarımını, katma değerleriyle inovasyona, ekonomiye, kültüre, istihdama kazandırmayı amaçlamaktadır.

Bodrum Tasarım Köyü’nde keçe, deri, seramik, kilim, dokuma, mobilya, deneysel fotoğraf, tekstil tasarımı, cam füzyon, alevde çalışma, vitray, giyilebilir teknolojiler, mimarlık, tasarım düşüncesi, açık iş, tasarımla yönetim, sosyal, ekonomik, kültürel inovasyon ve dönüşümlere odaklanan atölyeler gerçekleştirilecektir.

Kendi alanında deneyim sahibi atölye liderleri, sanatçılar, tasarımcılar, zanaatkârlar tarafından düzenlenecek atölyelere; kademeli ve gruplanmış uzmanlıklar ayırımında tasarımcılar, sanatçılar, zanaatkarlar, meslek kazanmak isteyen yüksekokul, akademi ve üniversite öğrencileri, mezunları, akademisyenler, iş ve düşünce insanları ile profesyoneller katılabilecektir.

DONANIM *

Yalıkavak sırtlarında 7 dönümlük doğal bir alan üzerine kurulan Bodrum Tasarım Köyü, kapasitesi dahilinde;

74 m2 Cam İşliği (füzyon, alevde çalışma, vitray, kumlama, cam işleme aletleri);
84 m2 Seramik İşliği (porselen ve seramik fırınları, etüv, sır hazırlama, sırlama kabini, seramik torna, alçı torna, seramik işleme aletleri);
42 m2 Deri ve Keçe İşliği (dikiş makinaları, tıraş makinası, kesim presi, muhat ve kıvırma makinası, klişe baskı makinası, perçin-çıtçıt makinaları, yün tepme makinası);
32 m2 Dokuma İşliği (dokuma ve kilim tezgâhları, şablon tezgâhları);
42 m2 Model Yapım İşliği (lazer kesim, ahşap/plastik/cam/seramik/metal işleme tezgâhları, küçük-orta ölçekli el aletleri);
85 m2 Çok Amaçlı Stüdyo (toplantı, eğitim ve sunum alanı, projeksiyon cihazı, 3 boyutlu yazıcı, ofis donanımları);
42 m2 profesyonel mutfak ve 36 kişi kapasiteli restoran;
12 kişi kapasiteli atölye lideri ve katılımcı misafir odaları;

ve yeşil alanlar barındırmaktadır.

ATÖLYE LİDERLERİ

Bodrum Tasarım Köyü atölye liderleri arasında, tasarım eğitiminde bir reform açan Poznan School of Form’un Direktörü Agnieszka Jacobson, mobilya tasarımı alanında uluslararası işbirliklerine imza atan Alman tasarımcı Anette Ponholzer, çağdaş seramik alanında bir duayen olarak kabul edilen, 1985-2004 yılları arasında Parsons School of Design’da Seramik Tasarımı bölüm başkanlığını üstlenmiş ve hala Londra’daki RCA Seramik bölümünde ders veren Polonyalı seramik sanatçısı Marek Cecula, İtalyan tasarım stüdyosu Studio Kairos’tan tasarımcı Giuseppe Manente ve tasarımcı Abramo Mion, İsviçreli mimar Prof. Ruggero Tropeano, UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri Listesi'ne giren keçe sanatçısı Mehmet Girgiç, Belçika'da mobilya, mimari ve kentsel ölçekli projeler üzerine deneyimlerini tamamladıktan sonra, 2011 yılında İstanbul'a yerleşerek mimarlık ve sanat çalışmalarına devam eden akademisyen Sinan Logie, giyilebilir teknolojiler üzerine uluslararası ölçekte çalışmalar yürüten tasarımcı ve akademisyen Gökhan Mura, moda teorisi, çağdaş moda ve giysi tarihi, müzeoloji üzerine çalışmalar yürüten ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak görev yapan Dilek Himam gibi isimler yer almaktadır.

Bodrum Tasarım Köyü atölye çalışmalarına; Tasarım Vakfı Başkanı Faruk Malhan, Koleksiyon Mobilya Marka Direktörü ve tasarımcı Koray Malhan, “art-kilim” olarak adlandırılan çalışmalarıyla ünlü kilim sanatçısı Belkıs Balpınar, Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim üyeliğine devam eden Yrd. Doç. Dr. Özlem Sert ve endüstri ürünleri tasarımcısı Filiz Yenilmez de eğitim desteklerini sunacaktır.

ATÖLYE ÇIKTILARI

Bodrum Tasarım Köyü’nde gerçekleştirilecek atölyelerden çıkan fikirler ve ürünlerin tasarım, üretim, satış hakları tasarımcılara ait olacaktır,
Bodrum Tasarım Köyü’nde gerçekleştirilecek atölyelerden çıkan fikirlerin ve ürünlerin, gezici sergilerde sergilenme ve sunum hakları Tasarım Vakfına ait olacaktır.

KATILIM **

Bodrum Tasarım Köyü Yaratıcı Atölyeleri, ilgili üniversitelerin mimarlık, iç mimarlık, kentsel tasarım, şehir ve bölge planlama, çevre tasarımı, endüstriyel tasarım, grafik tasarım, moda tasarımı, güzel sanatlar, yeni medya tasarımı gibi bölümlerinden tüm ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri ve mezunlarının katılımına açık olarak düzenlenmektedir.

Bodrum Tasarım Köyü Öğretici Atölyeleri meslek edindirmeye yönelik olacak ve tasarım ürünleri ve malzemeleri temin edilerek ürünlerin satış ve pazarlamalarına modeller geliştirilecektir.

Azami 20 kişiyle düzenlenecek atölyeler,profesyonellerin ve öğrencilerin katılımına açıktır.

Atölyelerde, eğitim ve meslek öncelikli olarak, yaşam enerjisi yüksek katılımcılar hedeflenmektedir.

Profesyoneller

1500 TL (atölye katılım ve tam pansiyon konaklama dahil)

850 TL (atölye katılım ve öğle yemeği dahil)

Öğrenciler

650 TL (atölye katılım ve tam pansiyon konaklama dahil)

350 TL (atölye katılım ve öğle yemeği dahil)

AÇILIŞ ATÖLYELERİ

29 Haziran - 5 Temmuz 2015 tarihleri arasında UNESCO Yaşayan İnsan Hazineleri Listesi'ne giren keçe sanatçısı Mehmet Girgiç liderliğinde ve keçe sanatçısı Ayfer Güleç küratörlüğünde gerçekleştirilen Keçe İşler Atölyesi’nde profesyonel sanatçı ve tasarımcıların katılımıyla gündelik obje, giysi, mobilya, aksesuar tasarımları geliştirilmiştir.
Yaz boyunca çocuklar, yerel halk ve kırsal alanda yaşayan gruplara yönelik deneysel keçe atölyeleri gerçekleştirilecektir. Bu atölye çalışmalarının katılım bedelleri, atölye içeriklerine göre ilan edilecektir.
3 Temmuz - 10 Temmuz 2015 tarihleri arasında Samet ve Koleksiyon sponsorluğunda, tasarımcı Anette Ponholzer liderliğinde ve küratörlüğünde gerçekleştirilen Mobilya Aksesuarları Tasarımı Atölyesi’nde öğrencilerin katılımıyla mobilya aksesuarları tasarımları geliştirilmektedir.

PROGRAM***

20 Temmuz - 25 Temmuz 2015 tarihleri arasında tasarımcı Melodi Bozkurt ve tasarımcı Erin Türkoğlu liderliğinde ve küratörlüğünde gerçekleştirilecek Güneş Atölyesi’nde profesyonellerin ve öğrencilerin katılımıyla güneş ışığı bir tasarım aracı olarak kullanılarak deneysel baskılar ve tasarım çalışmaları geliştirilecektir.
27 Temmuz - 1 Ağustos 2015 tarihleri arasında tasarımcı ve akademisyen Dilek Himam liderliğinde gerçekleştirilecek Tekstil Desen Tasarımı Atölyesi’nde profesyonellerin ve öğrencilerin katılımıyla yeni ve çağdaş bir desen koleksiyonu ve bu desenlerin uygulandığı obje, giysi, moda, aksesuar tasarımları geliştirilecektir.
3 Ağustos - 8 Ağustos 2015 tarihleri arasında Koleksiyon sponsorluğunda, tasarımcı ve akademisyen Gökhan Mura liderliğinde ve dünyada bu alanda öncülerden biri olan Danimarkalı tasarım stüdyosu DIFFUS tasarımcılarının küratörlüğünde gerçekleştirilecek Giyilebilir Teknolojiler Atölyesi’nde,  profesyonellerin ve öğrencilerin katılımıyla etkileşimli tekstil tabanlı ürünler ve mekân ile etkileşimli nesnelerin tasarımı geliştirilecektir. (Teyit edilecektir)
10 Ağustos - 15 Ağustos 2015 tarihleri arasında mimar Timur Ersen liderliğinde gerçekleştirilecek Sıkıştırılmış Toprak Mimarlığı Atölyesi’nde profesyonellerin ve öğrencilerin katılımıyla mimaride coğrafyaya özgü materyal kullanımına odaklanılarak sıkıştırılmış toprak ile inşa pratikleri geliştirilecektir.
24 Ağustos - 29 Ağustos 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Dokuma Atölyesi’nde, profesyonellerin ve öğrencilerin katılımıyla geleneksel dokuma tekniklerine çağdaş yorumlar geliştirilecektir. Atölye kapsamında kilim sanatçısı Belkıs Balpınar’ın semineri yer alacaktır.
31 Ağustos - 5 Eylül 2015 tarihleri arasında mimar ve akademisyen Zafer Akay liderliğinde gerçekleştirilecek Bauhaus Atölyesi’nde profesyonellerin ve öğrencilerin katılımıyla Bauhaus ekolü mimarlık teorileri ve pratikleri üzerine çalışmalar geliştirilecektir.
7 Eylül - 12 Eylül 2015 tarihleri arasında mimar ve akademisyen Sinan Logie liderliğinde gerçekleştirilecek “Herhangi Bir Şeye Anıt” Atölyesi’nde profesyonellerin ve öğrencilerin katılımıyla Ege çanağındaki yerleşim kültürü ve mimari öğelerden referans alarak ışık ve gölge ekseninde mimari arketipler oluşturulup, seramik ve model yapım işliklerinde geliştirilecektir.
21 Eylül - 26 Eylül 2015 tarihleri arasında, Poznan School of Form’un direktörü akademisyen Agnieszka Jacobson liderliğinde gerçekleştirilecek Tasarım Eğitiminde Yeni Formlar Atölyesi’nde, akademisyenlerin katılımıyla, adapte edilebilen, uluslararası bir tasarım eğitimi modeli geliştirilecektir.
29 Eylül - 4 Ekim 2015 tarihleri arasında cam sanatçıları Enver Çamdal ve Hacer Çamdal liderliğinde gerçekleştirilecek Cam Füzyon Atölyesi’nde, profesyonellerin katılımıyla cam füzyon teknikleri ile tasarımlar geliştirilecektir.
30 Kasım - 5 Aralık 2015 tarihleri arasında seramik sanatçısı Marek Cecula liderliğinde gerçekleştirilecek Seramikte Çağdaş Yaklaşımlar Atölyesi’nde profesyonellerin katılımıyla seramiğe çağdaş yaklaşımlar getiren tasarımlar geliştirilecektir. Atölye kapsamında seramik sanatçısı Mehmet Tüzüm Kızılcan’ın semineri yer alacaktır.
Tarihi ve küratörü ileride belirlenecek olan ve seramik sanatçısı Mehmet Tüzüm Kızılcan liderliğinde gerçekleştirilecek Seramik Tasarım Atölyesi’nde, profesyonellerin katılımı ile uygulamalı seramik teknikleri öğrenimi ve tasarımları gerçekleştirilecektir.
Tarihi ve küratörü ileride belirlenecek olan ve cam sanatçısı Enver Çamdal liderliğinde gerçekleştirilecek Cam Tasarım Atölyesi’nde, profesyonellerin katılımı ile uygulamalı cam teknikleri öğrenimi ve tasarımları gerçekleştirilecektir.


DİĞER HABERLER