Isı Yalıtımı Kentsel Dönüşümün Gizli Finansman Kaynağı Olabilir

Enerji Verimliliği ve Binalarda Isı Yalıtımı Tüketici Algı Araştırması” Sonuçları Açıklandı!
Isı Yalıtımı Kentsel Dönüşümün Gizli Finansman Kaynağı Olabilir

Yalıtım sektörünün lideri Filli Boya Yalıtım’ın desteği ileSürdürülebilirlik Akademisi tarafından gerçekleştirilen “Enerji Verimliliği ve Binalarda Isı Yalıtımı Tüketici Algı Araştırması” sonuçları düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Türkiye’de “Sürdürülebilir İş” modellerine geçiş için öncü olma hedefi doğrultusunda bir bilgi merkezi olarak çalışan Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa ısı yalıtımının kentsel dönüşümün gizli finansman kaynağı olabileceğini ifade etti.

Türkiye genelinde 16 il ve 7 bölgede gerçekleştirilen araştırma Capatect’in desteği ile, Türkiye’de “Sürdürülebilir İş” modellerine geçiş için öncü olma hedefi doğrultusunda bir bilgi merkezi olarak çalışan Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından gerçekleştirildi.

Araştırma kapsamında, ‘daire satın almada belirleyici en önemli etken nedir’;‘tüketicinin ısı yalıtımı yaptırmamasının en büyük engeli nedir’;‘Türkiye’de tüketicilere göre konutlarda en yüksek enerji maliyet kalemleri nelerdir’ gibi soruların cevapları arandı. Araştırmada tüketicinin ısı yalıtımı – tasarruf ilişkisini nasıl değerlendirdiği, ısı yalıtımı yaptırma oranı – sosyo ekonomik durum ilişkisi de ölçümlendi.

Sonuçları ile Türkiye’de tüketicinin enerji verimliliği ve binalarda ısı yalıtımı ilişkisini nasıl algıladığını, beklentilerinin nelerolduğunu ortaya koyan“Enerji Verimliliği ve Binalarda Isı Yalıtımı Tüketici Algı Araştırması”yalıtım sektörü için çarpıcı sonuçlar içeriyor.Araştırmaya göre 10 kişiden 9’uısı yalıtımını konutta çok önemli olarak tanımlıyor.Isı yalıtımı para ve enerji tasarrufu sağladığı için önemli olarak değerlendiriliyor. Ancak sadece dört kişiden biri ısı yalıtımının enerji verimliliği için önemli olduğunu düşünüyor.

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından bir diğeriise,tüketicilerin ısı yalıtımının enerji faturalarına olan etkisi ile ilgili algıları.Tüketiciler gerçek verilerin tersine enerji faturalarını arttıran en önemli nedenin elektrikli ev eşyaları olduğunu düşünüyorlar.Diğer bir deyişle araştırma, bireylerin konutlarda enerji faturalarını elektirikli ev aletleri ve beyaz eşyanın arttırdığını düşündüklerini, ısı yalıtımının ise tüketiciler için büyük ölçüde tasarruf ve konfor sağladığını ortaya koyuyor.

Isı yalıtımı mantolama olarak algılanıyor.

Türkiye’de iki bireyden biri ısı yalıtımını mantolama olarak tanımlıyor ve bireylerin %82’si mantolamayı en etkili ısı yalıtım yöntemi olarak değerlendiriyor.

Konut satın alımında ısı yalıtımı çok etkili değil.

Konut satın alımında yalnızca dört kişiden biri bina yalıtımına önem veriyor. Bireyler için konutların konforlu olması, konutta ısı yalıtımı olmasından daha önemli. 

Türkiye’de enerji verimliğine yönelik bilgi seviyesi düşük.

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de her üç kişiden biri enerji verimliliği için ne yapması gerektiğini, her iki kişiden biri ise enerji verimliliği ve ısı yalıtımı ilişkisini bilmiyor. Bunlara ek olarak Türkiye’de ısı yalıtımına dair mevzuatın varlığından haberdar olduğunu belirten bireylerin sayısı %40 oranında. Bilgi seviyesinin düşük olmasının nedeni bilgilendirmelerin yetersiz olması olarak değerlendiriliyor. Türkiye’nin %70’i ısı yalıtımına dair en etkin bilgi kaynağını yakın çevre olarak değerlendiriyor.  

Isı yalıtımına yapılan yatırım kendini kısa sürede finanse ediyor.

Araştırmaya katılan her iki kişiden biri ısı yalıtımına yapılan yatırımın 2 yıl içerisinde kendini finanse edeceğini belirtiyor.Araştırma kapsamında binasında ve dairesinde ısı yalıtımı olan bireyler arkadaşlarına ve çevresine ısı yalıtımını tavsiye ediyor.Isı yalıtımlı binalarda oturan bireylerin %74’ü elektrik faturalarında %40’tan daha fazla enerji tasarrufu yaptığını düşünüyor.

Araştırma sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşma yapan Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa,“Cari açığımızın en önemli kalemini oluşturan enerji giderlerinin azaltılması ve sürdürülebilir gelecek için kaynak tüketimi ve bireylerin bilinçlendirilmesi çalışmalarındaönemli ölçüde yol göstereceğine ve yön vereceğine inandığımız araştırmamızın sonuçlarının kamu ve özel sektör ile sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına önemli katkılarının olacağına inanıyoruz. Binalardaki enerji tüketiminin toplam enerji tüketiminde önemli bir paya sahip olduğu dikkate alındığında, ısı yalıtımının kentsel dönüşümün gizli finansman kaynağı olabileceğini söyleyebiliriz.” dedi.

Betek Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk yapılan araştırmayla ilgili olarak:

“Bizim için önemli olan, pazar lideri olarak yaptığımız işten memnuniyet duyanların olması. Bu araştırma sonucunda da görüyoruz ki ısı yalıtımı yaptıranların büyük çoğunluğu çevresindeki insanlara ısı yalıtımını tavsiye ediyor. Bu da işimizi iyi yaptığımızı gösteriyor. Araştırma sonucundan gördüğümüz diğer bir sonuç ise ısı yalıtımı yaptırmak isteyenlerin finansman kaynağına ihtiyaç duyması. Burada hem devlete hem de bankacılık sektörüne önemli işler düşüyor. Isı yalıtımında binaların rolünün çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu sebeple de uygulanacak yöntemlerin ülke ekonomisine katkı sağlayacağı şüphesizdir.“dedi.

Gülay Dindoruk, ”Biz Filli Boya olarak enerji tasarrufu konusunda halkımızı bilinçlendirmek için pek çok kulvarda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu araştırmayı desteklememizdeki amaç da bu çalışmaların sonuçlarını ölçümlemekti. Görünen o ki yapılan çalışmalar ısı yalıtım konusunda halkımızı bilinçlendirmiş ve ısı yalıtım konusunda onları teşvik etmiştir. Biz Filli Boya olarak gelecek nesillere dahi iyi bir dünya bırakmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”dedi.

Basın toplantısının karbon ayakizi ölçüldü!

Tüm etkinliklerini karbon nötr olarak gerçekleştiren Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından basın toplantısının karbon ayakizi hesaplandı.

Enerji Verimliliği Ve Binalarda Isı Yalıtımı Tüketici Algı Araştırması”nın Dikkat Çeken Sonuçları;

v  Her iki kişiden biri enerji verimliliği ile ısı yalıtımı ilişkisini bilmiyor.

v  Konut satın alımında yalnızca dört kişiden biri bina yalıtımına önem veriyor.

v  Araştırmaya katılanların %71’inde ısı yalıtımı bulunmuyor.

v  Türkiye’nin %82’si mantolamayı en etkili ısı yalıtım yöntemi olarak değerlendiriyor.

v  Bireyler konutlarda enerji faturalarını beyaz eşyanın arttırdığını düşünüyor.

v  Bireylerin %66’sı yeni mobilya yerine ısı yalıtımını tercih ediyor.

v  Her dört kişiden üçü ısı yalıtımını para ve enerji tasarrufu sağladığı için önemli buluyor.

v  Yalıtım yaptıran bireylerin %74’ü elektrik faturalarında %40’tan fazla tasarruf yaptığını düşünüyor.

v  Araştırmaya katılanların %39’u, binalar için zorunlu olan Enerji Kimlik Belgesi hakkında yeterli bilgiye sahip değil.

v  Her 10 bireyden 9’u konutlarda ısı yalıtımının çok önemli olduğunu düşünüyor.

v  Isı yalıtımı yaptıranların %85’i ısı yalıtım yaptırmayı çevresine tavsiye ediyor.

v  Isı yalıtımı konusundaki bilgilendirmeler yetersiz bulunuyor.

v  Bireyler ısı yalıtımının iki senede kendisini finanse ettiğini düşünüyor.

Capatect Hakkında

Capatect Isı Yalıtım Sistemleri,kurulduğu 1988 yılından beri inşaat malzemeleri sektörünün lideri olan Betek A.Ş., tarafından 2003 yılında Türkiye pazarına sunulmuştur. Capatect Isı Yalıtım Sistemi, Capatect markasının sahip olduğu 40 yıllık ürün ve uygulama tecrübesini, üstün ısı yalıtım performansına sahip Capatect Dalmaçyalı Isı Yalıtım Levhası ile birleştiren bir sistemdir. Filli Boya Yalıtım Grubu, yüksek teknolojiye sahip modern üretim tesislerinde AB standartlarında üretim yapmakta, çevre, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik politikaları ve projeleriyle daha iyi bir dünya için çalışmaya devam etmektedir. Capatect, bugüne kadar yaptığı AR-GE yatırımlarıyla ve şirket genelinde düzenlediği eğitimlerle; çevre bilincinin oluşturulmasını ve sürekliliğinin sağlanmasını en önemli prensip olarak belirlemiştir.

Sürdürülebilirlik Akademisi Hakkında

Sürdürülebilirlik Akademisi, sürdürülebilir gelecek ve kalkınma için iş dünyasında sürdürülebilir iş  modellerinin yerleşimini hızlandırmada öncü olmak misyonu ile, ekonomik, toplumsal ve çevresel sürdürülebilirlik ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmak amacı ile kurulmuş kar amacı gütmeyen bir sosyal girişimdir. Ulusal ve uluslararası kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve devlet işbirliği ile; araştırmalar, konferanslar, seminerler, work-shoplar, kurumsal eğitim çalışmaları, sosyal sorumluluk projeleri ile danışmanlık ve üniversite gençliğine yönelik bilgilendirme çalışmalarını yürütmekte ve Sürdürülebilir İş alanındabirçok ilke  imza atmaktadır. Türkiye’nin en güçlü sürdürülebilir iş platformu olan  Yeşil İş  ile  5. yılında olan Akademi, Sürdürülebilir Markalar platformu ile markaların sürdürülebilirlik eksenindeki dönüşümlerine öncülük etmektedir.


Paylaş:

YAPI VE SEKTÖREL HABERLER