Ozondaki iyileşme yüz yıllar sürebilir

İstanbul Karbon Zirvesi Komite Başkanı Başkanı Prof. Dr. Etem Karakaya 'Ozon'da Çok Dikkat edilmeli'
Ozondaki iyileşme yüz yıllar sürebilir

İstanbul Karbon Zirvesi Komite Başkanı Başkanı Prof. Dr. Etem Karakaya, Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO), son yıllarda atmosferdeki ozon miktarında artış olduğunu ve ozon deliğinin kapanmakta olduğu yolundaki açıklamalar umut verici olduğunu belirterek, “Ozon tabakası belki eski haline döndürülemeyebilir  ama bizlere düşen görev sürdürülebilir ve çevreye duyarlı politikaları uygulamak. Çünkü ozondaki iyileşme yüz yıllar sürebilir” dedi.

16 Eylül Uluslararası Ozon Tabakası Koruma Günü öncesi, Birleşmiş Milletler’in Cenevre Ofisi'nde düzenlenen ve atmosferdeki ozon miktarı değişimine ilişkin raporun açıklandığı basın toplantısında, yerden 40 kilometre yükseğe çıkıldığında, ozon miktarında gerçekleşen artışın net bir şekilde görülebildiği belirtildi.

Ozon tabakasındaki iyileşmenin tüm dünya için bir tehdit haline gelen ve iklim değişikliğine yol açan karbon salımı ile mücadele yolunda oldukça önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İstanbul Karbon Zirvesi Komite Başkanı Prof. Dr. Etem Karakaya, özellikle son yıllarda iklim değişikliği nedeniyle dünya genelinde çevre dostu politikaların uygulanmasının bir zorunluluk haline geldiğini belirtti.

Prof. Karakaya, Birleşmiş Milletler’in araştırması sonucunda ozon tabakasının kalınlaştığı ve yer yer yırtıkların oluştuğu tabakada genişlemenin durduğunun açıkça belirtildiğine işaret ederek, “Bilim insanları ozan tabakasında bulunan yırtıkların tamamen kapatılıp kapatılamayacağı konusunda emin olmasa da, ozon katmanında bir takım iyileşmelerin başlamış olduğu görülüyor. Bu umut verici. Ozon tabakası belki eski haline döndürülemeyebilir ama bizlere düşen görev sürdürülebilir ve çevreye duyarlı politikaları uygulamak” dedi.

Ozon tabakasındaki iyileşmenin tüm dünya için bir tehdit haline gelen ve iklim değişikliğine yol açan karbon salımı ile mücadele yolunda oldukça önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İstanbul Karbon Zirvesi Komite Başkanı Prof. Dr. Etem Karakaya, “Nasıl ki Dunya Montreal Protokolü ile ozon sorununa böyle bir çözüm bulundu ise, iklim değişikliği ile mücadelede de benzer bir adım atılmalıdır. Tabiki iklim değişikliği çok daha karmaşık bir sorun ve bu anlamda ülkenin gerek enerji gerekse de ekonomik sistemlerinde cok daha radikal dönüşümü gerektiriyor. Bu nedenle de bir anlaşmaya varılması çok daha zor" dedi.

Bu yıl büyük ilgi gören ve 2-3 Nisan 2015 tarihlerinde ikincisi gerçekleştirilecek İstanbul Karbon Zirvesi’nde karbon salımının enerji tasarrufu yoluyla konutlarda, sanayide ve ulaştırma sektöründe nasıl azaltılacağı gibi tüm dünyayı ve gelecek nesilleri ilgilendiren konuların tüm detaylarıyla masaya yatırılacağını ifade eden Prof. Dr. Etem Karakaya, şunları söyledi:

“II. İstanbul Karbon Zirvesi, karbon salımını azaltmaya yönelik bilincin oluşmasına katkı sağlamak isteyen tüm kişi ve kuruluşlar için önemli bir fırsat. Geliştireceğimiz çevre dostu politikalarla ozon tabakasının iyileşme sürecine katkı sağlamalıyız. Bu tür çözüm odaklı zirvelerle toplumsal bilinci uyandırmalıyız.”


DİĞER HABERLER