Sürdürülebilir yapı uzmanları Türkiye’de buluştu

Türkiye, tescilli yeşil bina sayısıyla dünyada ilk 10 ülke arasında
Sürdürülebilir yapı uzmanları Türkiye’de buluştu
Isıtma, iklimlendirme ve soğutma çözümlerinde dünya lideri Carrier ile dünyanın en büyük asansör, yürüyen merdiven ve yürüyen yol üreticisi Otis; ‘yeşil bina diyaloğu’nu ilerletmek amacıyla uluslararası sürdürebilir yapı uzmanlarını İstanbul’da bir araya getirdi. Alarko Carrier ve Otis Türkiye’nin sponsorluğunda ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) tarafından düzenlenen ‘Bina Sistemlerinde Sürdürülebilirlik’ konferansında; yeşil bina sayısıyla dünyada ilk 10 ülke arasına giren Türkiye’de, sürdürülebilir yapılar için gerekli adımların atılması halinde, yeşil bina sayısının hızla artacağı vurgulandı. 
 
Havacılık alanında dünya devi markalara sahip United Technologies (UTC) bünyesinde faaliyet gösteren, yapı sistemlerinin zirvedeki markaları Carrier ve Otis; sürdürülebilirlik konusunda düzenlediği konferans serisine, Türkiye ile devam ediyor. Düşünce liderleri ve uluslararası yeşil bina liderleri arasında bağlantı kurulmasını sağlamak amacıyla İstanbul’da 150’nin üzerinde profesyonel bir araya geliyor.
 
Türkiye yeşil bina sayısı ile 8’nci sırada
‘Bina Sistemlerinde Sürdürülebilirlik’ konulu konferans, bugün İstanbul Shangri-La Bosphorus Hotel’de, Alarko Carrier ve Otis Türkiye sponsorluğunda ÇEDBİK tarafından gerçekleştirildi. ABD Yeşil Bina Konseyi Enerji ve Çevresel Tasarım Liderliği (LEED) tarafından tescil edilerek onaylanan yeşil bina sayısı ile 8’nci sırada yer alan Türkiye’de; özellikle inşaat sektörünün hızla geliştiği bir dönemde düzenlenen konferansa, uluslararası platformda çevre dostu yeşil bina uzmanı olarak tanınan isimler katıldı. 
 
UTC Bina ve Endüstriyel Sistemler (BIS) Orta Doğu ve Türkiye Başkan Yardımcısı Rolando Furlong, UTC BIS Sürdürülebilirlik Direktörü John Mandyck, Lehr Cunsultans International (ABD) Ortağı Valentine Lehr, Hollanda Maastricht Üniversitesi Finans ve Emlak Uzmanı Doçent Nils Kok ile ÇEDBİK Başkanı ve USGBC Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Duygu Erten’in değerlendirmelerini paylaştıkları konferansta, toplantıları takip eden profesyonellerin soruları da yanıtlandı. 
 
John Mandyck: “Türkiye, yeşil binalara çok önem veriyor” 
İnşaat sektöründe, yakın zamanda çoğu ülkede görülmeyen hızlı bir gelişimin yaşandığı Türkiye’de, sürdürülebilir inşaat ve planlama konusu, alanında uzman isimler tarafından masaya yatırıldı. UTC BIS Sürdürülebilirlik Direktörü John Mandyck, “Türkiye, yeşil bina varlıklarını güçlendirme konusunu ciddiyetle ele alıyor ve bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmalara çok önem veriyor. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantıların, önümüzdeki yıllar için alınan kararları şekillendirme ve ilerlemeleri destekleme konusunda, sektöre katkıda bulunacağına inanıyorum” dedi. 
 
Duygu Erten: “Yapı sektörü, sürdürülebilir ilkeler ışığında gelişecek” 
Türkiye’deki yapı sektörünün sürdürülebilir ilkeler ışığında gelişmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirtten ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Duygu Erten, “Yeşil bina hareketinin, sürdürülebilirlik ve eğitime verilen öneme dayanan köklerinden yola çıkarak, daha yeşil bir gelecek için diyalog başlatılmasını sağlamak amacıyla, bakış açılarımızı paylaşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.   
 
Doç. Dr. Nils Kok: “Yeşil binalar için daha yüksek kira alınmalı” 
Hollanda’da Maastricht Üniversitesi’nde finans ve gayrimenkul alanında konferanslar veren Doç. Dr. Nils Kok ise enerji verimliliği olan binalar için daha yüksek kira ücretleri alınmasını destekleyen yeni verilerle birlikte, ticaret ve ikamet amaçlı gayrimenkul segmentlerinde enerji verimliliğinin ve sürdürülebilirliğin katkılarını anlattı. 
 
Valentine A. Lehr: “İnşaat trendleri, tasarım ve sistem seçimini etkiliyor” 
İnovatif yüksek katlı inşaat, otel tasarımı ve karmaşık projelerin master planlaması konusunda uzman olan Valentine A. Lehr ise inşaat trendlerinin, özellikle Türkiye’de tasarım ve sistem seçimini nasıl etkilediğine dair izlenimlerini paylaştı. 
 
Bora Gülan: “Otis, yeni ürünleriyle yüzde 75 enerji tasarrufu sağlıyor” 
Otis’in, çevre dostu ürün ve hizmetlerde öncü olduğunu vurgulayan Otis Dünya Başkan Yardımcısı Bora Gülan, “Yaptığımız her işe çevreci duyarlılıkla yaklaşmak bizim en başta verdiğimiz bir taahhüt. Enerji tasarrufu konusunda ilklere imza attığımız yenilikçi ürünlerimizle, çevre dostu çözümler sunuyoruz. En son teknolojileri kullanarak sunduğumuz ürün ve hizmetlerle, yüzde 75’i bulan oranlarda enerji tasarrufu sağlıyoruz. Çevre dostu bakış açımız, sadece enerji tasarrufu ile sınırlı kalmıyor; çevreyi tasarımda, üretimde, ambalajda, servisimizde, kısacası attığımız her adımda önemsiyoruz” diye konuştu.
 
22 konferansla 2 bin 500 üzerinde profesyonele ulaşıldı
Carrier ve Otis’in 2011 yılında başlattığı ve Brezilya, Çin, Hindistan, Kuveyt, Malezya, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Singapur, Taylan, Türkiye ve BAE’de verilen 22 konferansla, toplam 2 bin 500’ün üzerinde profesyonele ulaşıldı. Carrier ve Otis’in sürdürülebilirlik girişimleri hakkında daha ayrıntılı bilgi için www.NaturalLeader.com adresini ziyaret edebilir veya twitter’dan @CarrierGreen,  @OtisTurkiye takip edebilirsiniz. 
 
Alarko Carrier Sanayi ve Ticaret A.Ş. Hakkında 
Isıtma, soğutma, havalandırma, su arıtma ve basınçlandırma konularında faaliyet göstermek üzere 1954 yılında kurulan Alarko Sanayi ve Ticaret A.Ş., 1998 yılında, alanında dünyanın lider kuruluşu Carrier ile eşit ortaklık yaparak, Alarko Carrier Sanayi ve Ticaret A.Ş. adını aldı. Nisan 2001’den itibaren, Gebze Organize Sanayi Bölgesi içinde yer alan 60.000 m2 alanda kurulu ana üretim tesisinde faaliyetlerine devam eden Alarko Carrier’ın, İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde de Panel Radyatör Üretim Tesisi bulunuyor. Alarko-Carrier, kombi, panel radyatör, brülör, sirkülasyon pompaları, dalgıç pompaları, klima santralları ve çatı tipi klimaların üretimini yapıyor. Toshiba markasıyla pazara sunduğu bireysel klimaların ve ısı pompalarının yanı sıra, Carrier marka bireysel ve merkezi sistem ticari klimaların ithalatını, Wolf markalı yoğuşmalı kombiler ile sekörde alanının öncüsü olmuş bir çok dünya markası ürünün de Türkiye’de distribütörlüğünü yaparak  satışını üstleniyor. 
 
Otis Türkiye Hakkında 
Dünyanın ilk emniyet sistemli asansörünü 1853 yılında icat eden Elisha Graves Otis'in New York'ta temellerini attığı Otis; asansör, yürüyen merdiven ve yürüyen yol alanında, tam 161 yıldır liderliğini koruyor. United Technologies çatısı altında faaliyet gösteren Otis; dünyanın ilk asansöründen en yüksek asansörüne, ilk yürüyen merdiveninden en uzun yürüyen merdivenine kadar, her zaman ilklere imza attı. Otis, 1892’de Türkiye’nin ilk asansörünü kurarak ülkemizde de bir ilki gerçekleştirdi… 1865'te İstanbul’da kurulan ve 1921'den bu yana kesintisiz olarak asansör sektöründe faaliyet gösteren Türk firması Buga, 1991 yılında Otis ile birleşerek Buga Otis (Otis Türkiye) adını aldı. Avrupa, Amerika, Asya ve Orta Doğu’da prestijli projelere imza atarak en fazla asansör ihracatı yapan Türk firması olan Otis Türkiye, bugün Avrupa’nın en önemli üç mühendislik ve üretim üssünden biri haline geldi. Otis Türkiye, ülkemizin yüksek binalarının birçoğunun yanı sıra, konut, AVM, havaalanı, otel, metro, hastane ve kamu binalarının enerji verimli asansörlerini inşa eden lider marka olarak büyümeye devam ediyor. Otis Türkiye, sürekli genişleyen servis portföyü ve kadrosu ile 11 binin üzerinde asansöre servis hizmeti veriyor.
 
ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) Hakkında
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, 2007 yılında Türkiye’de yapı sektörünün sürdürülebilir ilkeler ışığında gelişmesine katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. Yapı sektörünün tüm paydaşları için bir çatı kuruluş olma hedefiyle hareket eden dernek, toplumsal farkındalığı arttırmak ve yapı sektörünü sürdürülebilir ilkeler ışığında üretim yapmaya teşvik etmek amacıyla eğitimler, paneller, konferanslar düzenlemektedir ve yerel yönetimler, üniversiteler, kamu ve özel sektörlere örnek projeler ve çalışma modelleri geliştirmektedir. Bugün 170’in üzerinde üyesi olan ve sürdürdüğü çalışmalarla Türkiye’nin sürdürülebilir kentsel dönüşüm, enerji verimliliği ve yeşil bina konularında bilinçlendirilmesine önemli katkıda bulunan ÇEDBİK, 2012 yılı itibariyle Dünya Yeşil Binalar Konseyi (WGBC) Tam Konsey Statüsü’ne sahip oldu. Dernek, çevresel sorunların arttığı günümüzde, bütüncül bir yaklaşım ve sürdürülebilirlik prensipleriyle inşa edilmiş bina ve yerleşimler aracılığıyla doğal kaynakların verimli kullanıldığı, daha sağlıklı yaşam ortamlarına kavuşacağımız inancıyla hareket etmektedir. Dernek Türkiye için Ulusal Yeşil Bina Sertifikası için ilk Kılavuzu oluşturmuş ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bir protokol imzalamıştır.
 

Paylaş:

YAPI VE SEKTÖREL HABERLER