TSE'den TÜGİAD ve İMKON'a "Yeşil Bina" jesti

TSE'den TÜGİAD ve İMKON'a "Yeşil Bina" jesti

-TSE’den TÜGİAD ve İMKON’a “Yeşil Bina” jesti

-TSE, vermeye başladığı yeşil bina sertifikasına katkılarından

dolayı TÜGİAD ve İMKON üyelerine yüzde 20 indirim uygulama kararı aldı

- TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz:

 “Bu bir ufuk projesi, insanlık projesi. Öyle binalar yapalım ki bir daha kentsel

dönüşüme ihtiyaç duyulmasın”

-TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın:

“20 milyon konut stoğu olan ülkemizde 6,5 milyon konutun 20 yılda dönüşümü hedefleniyor. Yani

neredeyse üçte biri yenilenecek. TSE’nin güvenli, yeşil bina sertifikası ile inşa edeceğimiz binalarla

artık büyük bir sorunun üzerini çizmiş olacağız”

ANKARA - Türk Standartları Enstitüsü (TSE), yaklaşık 2 ay süren çalışmanın ardından vermeye başladığı yeşil bina sertifikasına katkılarından dolayı Türkiye Genç İşadamları Derneği(TÜGİAD) ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) üyelerine yüzde 20 indirim uygulama kararı aldı.

TÜGİAD Ankara Şubesi ve İMKON’un yeşil bina sertifikasını milli kuruluş TSE’nin vermesi yolundaki önerisi ile harekete geçen ve bu doğrultuda çalışmalarını tamamlayan TSE yetkilileri, her iki STK’nın başkanları ile toplantı yaptı.

TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz, Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Özmen, Belgelendirme Merkez Başkanı Doğan Yazar’ın da bulunduğu toplantıda konuşan TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın, çevreci yapıların bugün çok fazla kitle tarafından bilinmese de en fazla 5-6 yıllık bir süreçte konut alımlarının “olmazsa olmazlarından” biri haline geleceğini bildirdi.

Şimdiden geleceği gören büyük firmaların bu noktada çalışmalar yaptıklarını, ancak yeşil bina sertifikası alabilmek için yurt dışı firmalara bina maliyetinin yüzde 20’lerine ulaşan bedeller ödemek durumda kaldıklarını ifade eden Aydın, şunları söyledi:

“20 milyon konut stoğu olan ülkemizde 6,5 milyon konutun 20 yılda dönüşümü hedefleniyor. Yani neredeyse üçte biri yenilenecek. TSE’nin güvenli, yeşil bina sertifikası ile inşa edeceğimiz binalarla artık büyük bir sorunun üzerini çizmiş olacağız. Bu yolla çok ama çok ciddi bir kaynak da ülkemizde kalmış olacak.

Biz işadamı arkadaşlarımızla dünyanın birçok ülkesini gezip onları yatırım için ülkemize çekmek isterken bizim milyonlarca dolarımız neden yurt dışına gitsin? Hem prosedürleri ülkemize uyarlayıp, seri çözüm üretecek olması, hem de kaynaklarımızın yurt içinde kalacak olmasından dolayı TSE yetkililerine teşekkür ediyorum.”

Barış Aydın, başvuru noktasında hareketlerin hızlı olmasının çok büyük önemi olduğuna işaret ederek, “Yavaş işlemler işadamlarını kaçırıyor. Bir günde çıkacak imza on günde çıkıyorsa bunlar sürece zarar veriyor. Bu konuda TSE’ye  önemli  görev düşüyor” dedi.

 

-“Bundan sonraki binalarda beğenmedim yıkalım deme lüksü pek yok”-

 

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu da, Türkiye’de kentsel dönüşüm ilan edildikten sonra yapı sektörünün gelecek yüzyıllara miras kalabilmesi için çaba gösterdiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Biz binalarda çevre dostu şartını ararken aslında insanlık dostu bir proje için çalışıyoruz.  Şu anda dönüşüm kapsamında ağırlıklı olarak yıkacağımız binaların yapı donatısı düşük.  Ufak bir kepçeyle yıkılabilecek yapılar. Şimdi buraları yıkıp da iyi planlayamadan dev gibi binaları kurduğumuzda 20-30 sene sonra bunları beğenmeyin hadi yıkalım dersek iş işten geçer.  Yıkamazsınız çünkü. Şimdi yıkılan binalarda metrekareye gelen demir miktarı belki 15 kilo bile yoktur ama şimdi yapılan binalarda metrekareye düşen demir miktarı 50 kilo yani yaklaşık 4  katı. Eski yapılarda C5 seviyesinde betonlar vardı kolay yıkılabilen ama şimdi C30 seviyesinde.  C30 demek vur vur yıkılmaz demek.”

 

-“Dünyadaki diğer firmalardan fazlamız var”-

 

TSE Genel Sekreteri Üzeyir Karagöz de, TÜGİAD ve İMKON yöneticilerine kendilerine fikir verdikleri ve destek oldukları için teşekkür ederek, şunları söyledi:

“Bu bir ufuk projesi, insanlık projesi. Öyle binalar yapalım ki bir daha kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulmasın. 250 bin konutun dönüşmesinden söz ettiniz. Bu bilinçle hareket ederek kamu kurum ve kuruluşlarından çok değerli uzmanların desteğini alarak ciddi bir çalışma yaptık. Bu çalışmayı yeşil bina ile de sınırlandırmadık. Bizim çalışmamızda Türkiye’nin deprem bölgesi olması nedeniyle güvenliği de ekledik ve adını “güvenli yeşil bina sertifikası” olarak belirledik. Yeşil bina sertifikasında dünyadaki diğer firmalardan eksiğimiz yok, fazlamız var. TSE olarak bize yol çizen TÜGİAD ve İMKON üyelerine de bir jest yapalım istedik. Katkılarınız nedeniyle bu sertifikayı almak isteyen dernek üyelerine yüzde 20 oranında indirim uygulama kararı aldık.”


Paylaş:

YAPI VE SEKTÖREL HABERLER