Turgut Toydemir Piramit Mimarlık imzası SU-NUM

Türkiye’nin en gelişmiş nanoteknoloji ve uygulama merkezi SU-NUM’a Turgut Toydemir Piramit Mimarlık imzası
Turgut Toydemir Piramit Mimarlık imzası SU-NUM

abancı Üniversitesi bünyesinde Türkiye’nin en gelişmiş Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi özelliğine sahip olan SU-NUM’un mimari projelendirme faaliyetlerini Turgut Toydemir Piramit Mimarlık yürüttü.

İstanbul Tuzla’da Türkiye’nin ilk disiplinler arası nanoteknoloji ve uygulama merkezi olma özelliği taşıyan Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SU-NUM)’nin mimari projelendirme faaliyetlerini mimarlık dalının öncü markalarından Turgut Toydemir Piramit Mimarlık yürüttü.

TÜRKİYE’NİN İLK LEED VE BREEAM SERTİFİKALI EĞİTİM BİNASI

Sabancı Üniversitesi bünyesinde 2009 yılından bu yana hizmet veren ve konsept tasarımı CannonDesign’a ait olan bina, Türkiye’nin en gelişmiş nanoteknoloji yapısı olmasının yanı sıra Türkiye’de ilk LEED ve BREEAAM sertifikalarına sahip eğitim binası olması sebebi ile de dikkat çekiyor. SU-NUM’un, uygulamanın ilk aşamasından başlayarak işletme sürecinde de devam eden çevreye olan duyarlılığı ile uluslararası  ‘Yeşil Bina’  yaklaşımına uygun, enerjiyi etkin biçimde kullanan, LEED ve BREEAM sertifikaları bulunuyor.

YAPININ TEKNOLOJİK KİMLİĞİ CEPHEYE YANSITILDI

Turgut Toydemir Piramit Mimarlık tarafından en ince ayrıntısına kadar detaylandırılarak hazırlanan SU-NUM, genel kampüs dokusu ile uyum içinde yerini alırken aynı zamanda barındırdığı teknolojiyi de dışa vuran bir yapıda tasarlanmıştır. Binada kullanılan cephe panelleri, cam lifi katkılı, ısı yalıtım kesitli, özel yapılmış modüler sistemlerdir.

YÜZDE 25 ENERJİ TASARRUFLU

Toplam 1500 metrekarelik 12 laboratuvar, 800 metrekarelik bir ‘temiz oda’ ve 2400 metrekare ofis ve kullanım alanı bulunan binadaki soğutma sistemlerinde ozon tabakasını incelten CFC veya HCFC kullanmamakla beraber enerjiyi etkin kullanan sistemler seçilmiştir. Binada yüzde 25 daha az enerji tüketilmektedir.

SU-NUM, yağmur suyunu geri kazanmak ve sulamada kullanmak için gerekli alt yapıya sahiptir. Binanın kullanma suyu tüketimi otomatik açılıp kapanan fikstürlere donatılarak en aza indirilmiştir. Ayrıca susuz çalışan pisuvarlar ve düşük tüketimli armatürler de su kullanımını azaltılmıştır. Bununla beraber binada su kaçaklarını anında tespit edip, sistemi kapatacak kontrol mekanizmaları düşünülmüştür.


Paylaş:

YAPI VE SEKTÖREL HABERLER