Türkiye’de sigorta şirketleri en çok doğal afetlerden endişe ediyor

PwC ve CSFI’ın gerçekleştirdiği 'Sigortacılıkta Öngörülen Riskler" anketine göre dünya genelinde sigorta sektörü en çok yasal düzenlemelerden çekinirken, Türkiye’de listenin başında doğal afetler yer alıyor
Türkiye’de sigorta şirketleri en çok doğal afetlerden endişe ediyor

PwC ve Finansal İnovasyon Etüt Merkezi (Centre for the Study of Financial Innovation-CSFI) işbirliğiyle gerçekleştirilen “Sigortacılıkta Öngörülen Riskler 2015” araştırması sigorta sektöründeki risk algısının dünyada ve Türkiye’de nasıl farklılık gösterdiğini ortaya koydu.

Bu yıl beşincisi düzenlenen araştırmaya 54 ülkeden 800’ün üzerinde sigorta sektörü temsilcisi katıldı. Araştırma sonuçlarına göre, önümüzdeki 2-3 yıl içinde küresel sigorta sektörünü etkilemesi beklenen en önemli risklerin başında, geçen araştırmada da karşımıza çıkan ve özellikle Solvency 2 kurallarıyla birlikte şekillenen yasal düzenlemeler geliyor. Makroekonomik durumla ilgili riskler, büyümeye ilişkin kaygılar ve düşük faiz oranları; özellikle yatırım gelirlerine yönelik endişeleri araştırmada üst sıralara taşıyor. Araştırmada, bu risklerin yanı sıra yeni teknolojilerin etkisiyle yaşanan ve özellikle ürün satışını ve veri yönetimini ilgilendiren değişiklikler, dijitalleşme ve bu çerçevede oluşan siber tehditlere ilişkin kaygıların da daha üst sıralara yükseldiği gözlemleniyor.

Raporun küresel sonuçlarını değerlendiren PwC Küresel Sigorta Lideri Stephen O’Hearn şunları söyledi: “Dünya geneline baktığımızda insanlar daha uzun süre yaşadıkları ve korumak istedikleri daha fazla varlığa sahip oldukları için sigorta şirketleri için ileriye dönük beklentiler pozitif yönde. Bununla birlikte sektör yeni teknolojilerin, değişen müşteri beklentilerinin, daha zorlu yasal düzenlemelerin ve devam eden ekonomik belirsizliğin olumlu beklentileri bozucu etkisiyle karşı karşıya. Sigorta şirketlerinin önceden aşina oldukları risklerin yanı sıra yeni ortaya çıkan riskleri belirleme ve yönetme kabiliyetleri, bu değişken ve rekabetçi ortamda kendilerini başarıya götüren temel ayırt edici özelliklerden biri olacak.”

Türkiye sonuçları: En büyük risk; doğal afetler

Araştırmaya göre, sektörün karşı karşıya olduğu riskler konusunda Türkiye’deki görünüm küresel görünümden dikkat çekici şekilde farklılık gösteriyor.

Türkiye’de, sigorta sektöründeki en büyük endişeyi doğal afetler yaratıyor: sel ve depremler genellikle değerinden düşük fiyat biçilen riskler olarak tanımlanıyor. İklim değişikliği de küresel düzeyde olduğundan daha yüksek bir risk olarak görülüyor.

Doğal afetlerin dışındaki risk unsurlarına bakıldığında, endişelerin büyük kısmının yönetim etrafında toplandığı gözlemleniyor: yönetimin kalitesi, risk yönetimi becerisi; sektörü değişime zorlayan yapı, rekabet ve yeni teknolojilere (dijitalleşme, büyük veri, sosyal veri gibi) olan yaklaşımı… Örneğin araştırmaya Türkiye’den katılan sigortacılardan biri yönetimle ilgili eksikliklerden dolayı "yeni nesil web tabanlı satış fırsatlarının gerisinde kalma riski” olduğunu belirtiyor.

Araştırmaya göre, Türkiye sigorta sektöründe makro-ekonomik durum ile ilgili endişeler de yüksek. Bazı katılımcılar ekonomik durgunluk olasılığından bahsediyor. Bununla birlikte, yatırım performansına ilişkin kaygılar daha düşük seviyede.

Yükümlülüklere ilişkin yeni düzenlemeler ve vergi değişiklikleri olmak üzere, değişen yasal düzenlemeler, dünya ortalaması kadar yüksek olmasa da Türkiye’de yüksek seviyede risk olarak görülüyor. Katılımcılar, Türkiye'deki sigorta piyasasının aşırı rekabetle ve kârlılığı olumsuz yönde etkileyen gerçek dışı fiyatlandırmalarla karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Türkiye’deki sigortacıların risk algısı farklı verileri ve küresel sonuçlar arasında belirgin farklar var

Sektör temsilcilerinin risk sıralamasında ilk beş sıraya bakıldığında makro-ekonomi dışındaki konuların Türkiye ve dünya genelinde farklılaştığı gözlemleniyor.

Araştırmanın Türkiye sonuçlarını değerlendiren PwC Türkiye Sigorta Sektörü Lideri Talar Gül şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye’de sektör temsilcilerinin makroekonomik koşullar ve siber risklerden sonra saydığı kaygılar arasında; risk yönetimi ve uzun kuyruklu sigorta yükümlülükleri yer alıyor. Türkiye sigorta sektörü mevcut konjonktürde yatırım getirisi ile ilgili kaygı duymasına rağmen bunun henüz baskın koşullarda olmadığını düşünüyor. Çalışan yeteneği ile ilgili sorunlar ise Türkiye’de yüksek bir risk olarak değerlendirilmemesine rağmen, işe alım ve çalışanı elde tutma konusu bazı katılımcılar tarafından sorun yaratabilecek konular arasında nitelendiriliyor.”

Sigortacılıkta Öngörülen Riskler – 2015

Dünya

 

 

 

Türkiye

Yasal düzenlemeler

1

Doğal afetler

Makroekonomi

2

Makroekonomi

Faiz oranları

3

Risk yönetimi kalitesi

Siber risk

4

Yönetim kalitesi

Yatırım performansı

5

Uzun vadeli yükümlülükler

Değişiklik yönetimi

6

Değişiklik yönetimi

Garantili ürünler

7

Yasal düzenlemeler

Dağıtım kanalları

8

Politik müdahaleler

Doğal afetler

9

Siber risk

Risk yönetimi kalitesi

10

 

Terör

İş uygulamaları

11

İş uygulamaları

Yönetim kalitesi

12

Sermaye bulabilme

Pazar koşulları

13

Pazar koşulları

Uzun vadeli yükümlülükler

14

İklim değişikliği

Çalışan yeteneği:

15

Kurumsal Yönetim

Politik müdahaleler

16

Yatırım performansı

Ürün geliştirme

17

Faiz oranları

İtibar

18

Garantili ürünler

İklim değişikliği

19

Dağıtım kanalları

Sosyal değişiklik

20

Ürün geliştirme

Kurumsal Yönetim

21

Çalışan yeteneği

Sermaye bulabilme

22

İtibar

Terör

23

Çevre kirliliği/ kirlilik

Çevre kirliliği/ kirlilik

24

Sosyal değişiklik

Karmaşık araçlar

25

Karmaşık araçlar

 

 

 

 

 


DİĞER HABERLER