3. Köprü Temelleri Görkemli bir törenle atıldı. 29-05-2013

Astaldi Konsorsiyumu ile yapılacak Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında yer alan ve ilklerin köprüsü olarak adlandırılan 3. köprünün inşaatı için temeller atıldı. Temel atma töreni, İstanbul’un fethedildiği gün olan 29 Mayıs’ta gerçekleştirildi .
3. Köprü Temelleri Görkemli bir törenle atıldı. 29-05-2013

Temel atma törenine ; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci ve Egemen Bağış,İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen katıldı.Dünyanın üzerinde demiryolu bulunan en uzun, en geniş ve en yüksek kuleyesahip asma köprüsünün ismi: Yavuz Sultan Selim Köprüsü oldu. IC İÇTAŞ – Astaldi Konsorsiyumu ile yapılacak, taşımacılığın ve ticaretin geleceği olarak görülen 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi inşaatında temel atıldı. İş başlangıcından itibaren 36 ay içerisinde bitirilmesi öngörülen 3.köprü, İstanbul Boğaz köprülerinde yaşanan araç fazlalığını azaltacak. Yoğunluktan dolayı oluşan ekonomik kayıpları en aza indirgeyecek. Mevcut iki köprü üzerinde yaşanan trafiği azaltarak zamandan tasarruf sağlayacak. Gerek estetik gerekse teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak.“

3.köprünün ismi: Yavuz Sultan Selim”

3. köprü temel atma töreninde görüşlerini bildiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmasında köprünün adını da açıkladı. Gül; “İstanbul, tarihinde birçok büyük olaya şahit oldu. Bu o günlerden biri. İstanbul, boğazıyla bir zenginlik. İki kıtanın bu kadar yakın olduğu bir yerde ulaşımı da düşünmek gerekiyor. Boğaz‟da yer alacak 3. köprü mukaddes emanetleri bize devreden Yavuz Sultan Selim‟in adını taşıyacak.” şeklinde konuştu.

“Sihirli sözcükler: Güven ve istikrar”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye‟nin yakın geçmişte borç alan bir ülke durumundan büyük bütçeli projelere imza atan bir ülke haline geldiğini belirtirken;

“Boğaz‟da yer alan 2 köprü de devlet tarafından yapılmıştı. Aradan geçen zaman içerisinde özel sektör, hızlı tren, köprü yapımı gibi projeler yapacak noktaya geldi.

Burada sihirli sözcükler: Güven ve istikrar. Türkiye‟nin geleceği aydınlıktır.” görüşlerinde bulundu.

“Tarih yazmaya devam ediyoruz.”Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3.köprünün 29 Mayıs İstanbul‟un Fethi‟nin 560. yılı kutlamalarına rastlaması nedeniyle konuşmasına Fatih Sultan Mehmet‟i anarak başladı. Başbakan Erdoğan, “Osmanlı padişahının karanlık çağı kapatıp, aydınlık çağı açmasının 560. Yıl dönümünde sizi selamlıyorum. Bu anı bir eserle taçlandırıyoruz. Ecdadımızdan aldığımız ilhamla bizler de tarih yazmaya, tarihe eserler bırakmaya devam ediyoruz. İstanbul‟da her 7 tepede 7 eser var ama bugünkü İstanbul‟a 7 eser yetmiyor. Boğaz‟ın 3. gerdanlığını da çok kısa bir süre sonra burada göreceğiz. Artık İstanbul‟un içinde ağır vasıtalar görmeyeceğiz. Bağlantı yollarıyla bu köprü, çok farklı bir görünüm sergileyecek. Bu köprü aynı zamanda çevreyi de koruyacak. KMO‟nun ve 3. köprünün; İstanbul‟a, Türkiye‟ye, tüm dünyaya hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasının ardından, kürsüye IC HoldingYönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, Astaldi Yönetim Kurulu Başkanı Paulo Astaldi ve Hyundai Başkan Yardımcısı KyungHo Park‟ı davet ederek köprünün teslim tarihinin 29 Mayıs 2015 olması İçin ortaklardan söz aldı.“3. köprüyle trafik çilesi sona erecek” Ulaştırma, Denizcilikve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise projenin İstanbul‟un Fethi ile aynı tarihte başladığını hatırlatırken; “İstanbul büyük bir günü yaşıyor. İstanbul‟un fethinin 560. yıldönümünde Boğaz‟a yeni bir inci takıyoruz. 14 milyon İstanbullu, 74 milyon Türk vatandaşı olarak bu gururu yaşıyoruz. 3. köprü, mevcut 2.köprü üzerinden yapılan seyahatleri, eziyet olmaktan kurtaracak ve zevke dönüştürecek. Kapasitesi günlük 250.000 araç olan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerini günde 600.000 kişi kullanıyor.  Bu da akaryakıt ve zaman kaybına yol açıyor. 3.köprü ile birlikte FSM köprüsünde yaşanan ağır vasıta trafiği sona erecek. Köprülerdeki trafik çilesi sona erecek.” dedi.“Ekonomik katkıda bulunacak”İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise yaptığı konuşmada projeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‟ın vizyonu doğrultusunda başlanıldığını belirtirken; yapılacak olan 3.köprünün, dünyada iki kıtayı birleştiren tek kent olan İstanbul‟a ekonomik olarak katkıda bulunacağının altını çizdi. “Dünyanın sayılı köprülerinden biri olacak”

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçenise;“Bugün bu güzel şehrin iki yakasını ve iki kıtayı birleştirecek, birçok özelliği ile dünyada ilk ve tek olan 3. Boğaz Köprüsü‟nün temelini atmanın heyecanını yaşıyoruz. Tarihe tanıklık ediyoruz. Bu köprü, tasarımı ve teknik özellikleri ile dünyanın sayılı köprüleri arasında yer almakla kalmayacak, yüksek mühendislik ve teknoloji ile yapılan bir sanat yapıtı olarak tarihteki yerini alacaktır. 3. Boğaz Köprüsü, dünya üzerinde 4‟er şeritli karayolu ve 2 şeritli ray sisteminin geçtiği; en geniş, en uzun ve en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olacak,ve çoğunluğu Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından inşa edilecektir. Sayın Başbakanım „3. köprü benim hayalimdir‟demiştiniz. Benim için de bu projenin şerefi her türlü maddi kazancın ötesindedir.”dedi. Konuşmaların ardından mehteran takımı vehavai fişek gösterisi yapılırken, protokol sahneye davet edildi ve köprünün ayağına bırakılmak üzere hazırlanan mektup okundu. Sonrasında temsili temel atma töreni düzenlendi.

Toplamda yaklaşık 115 km otoyol ve bağlantı yolu ile 3. Boğaz Köprüsü, KMO projesinin Odayeri–Paşaköy mevkiinde yer alacak. Köprü üzerindeki raylı sistem Edirne‟den İzmit‟e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. havalimanı da birbirine bağlanacak.


Paylaş:

HABERLER