Aile Malları Ortaklığı

Aile malları ortaklığı, Medeni Kanun'daki ilgili maddeye göre akrabaların sahip olduğu mirasın tamamı veya bir kısmıyla başka mallar da ekleyerek ortaklık kurmasıdır.
Aile Malları Ortaklığı

Aile malları ortaklığı, Medeni Kanun'daki ilgili maddeye göre akrabaların sahip olduğu mirasın tamamı veya bir kısmıyla başka mallar da ekleyerek ortaklık kurmasıdır. Sözleşme düzenlenerek gerçekleştirilen bu ortaklık belirli bir süreyle veya süresiz olarak kurulabilir. Aile amlları ortaklığının gerçekleşmesi için resmi sözleşmenin yapılması ve bütün ortakların sözleşmenin altına imza atması şarttır.

Aile Malları Ortaklığı Sözleşmesi Nedir?

Aile malları ortaklığı aynı zamanda aile şirketi olma özelliğini de taşıyabilir. Bu hak ile birlikte özellikle taşınmaz tarım mallarının miras yoluyla bölünmesi sonucu ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Bu ortaklık tüzel kişilik özelliği taşımaz.

Aile malları ortaklığı sözleşmesinde ortaklığı kurma iradesi, ortakların kimlik bilgileri, hangi malların konulduğu, özel anlaşma maddeleri, ortaklık ya da temettü pay bilgileri, süreli veya süresiz sözleşme durumu, işletme türü maddeleri yer almaktadır.

Aile malları ortaklığı el birliği ile işletilebileceği gibi temettü payı ile de idare edilebilir. Temettü payı ile yönetim ve işletme yapılacaksa bunun için ayrı bir senet düzenlenmeli ve bu senetin sözleşmeye konulması gerekmektedir.

Yapılan sözleşmede aile malları ortaklığının süresi belirtilebilir. Süreli ortaklıklarda, sözleşme bitim tarihinden altı ay önce ortaklar, ilişiklerini kesebilir. Sistem içerisinde ortaklar kendilerinin seçtiği bir kişiyi yönetici olarak atayabilir. Bu kişi aynı zamanda ortaklığı temsil eder. Ayrıca ortaklar, aile mallarının bütün borçlarından eşit derecede yükümlüdür. 


Paylaş:

Teknik Terimler