Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde Asya Yakası'nda bulunan Çamlık tünelinde kazı işlemleri tüm hızıyla sürüyor. Tünelin gelecek yıl içinde bitirilmesi planlanıyor.
ICA tarafından hayata geçirilen 3.Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde Avrupa’nın en geniş tünelinin de yapımı gerçekleştiriliyor. Tünelde güney tüp 700 metre, kuzey tüp 600 metre olacak. Tünelin çapı 22 metre olup, Avrupa’da bu genişlikte bir tünel bulunmamaktadır. Tünelin kazı çalışmalarına 2013 yılı içinde başlandı. Tüplerden birinde 153 metre, diğerinde yaklaşık 160 metre ilerleme sağlandı.
Çalışmalarda gelinen süreci anlatan Çamlık Tüneli Saha Mühendisi İbrahim Ataöz, “Önce sahanın bir jeolojik haritasını çıkardık. Sondajlar yaptık, zemin tünel yapılmaya elverişli mi ona baktık. Sonra bu tüneli ayakta tutabilecek tahkimatlı sistem oluşturuldu. Taşıyıcı sistemin, kaldırabileceği şekilde proje çizildi. Sonra da işe koyulduk. Tünelde plakalar var. Zemine 4, 8, 12 metrelik destekler monteledik. Bu dünyanın en geniş üçüncü, Avrupa'nın ise en geniş tüneli konumunda...” dedi.
Tünel açımında NATM yani “Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu” uygulanıyor. Bu metod, tünelin açıldığı kaya ortamına, kendi kendini taşıtma ilkesine dayanıyor.
Ataöz, “NATM sisteminde çeşitli destek sistemleri var. Biz bu zeminde (umbrella) koruyucu sistemi uyguluyoruz. Her 4 metre 30 santim uzunlukta, 9 metrelik koruyucu şemsiye koyuyoruz. İmalat güvenliğine önem veriyoruz” ifadesini kullandı.
TÜNELDE İŞ GÜVENLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Tünel yapımı sırasında iş güvenliğine de büyük hassasiyet gösteriliyor. A-2 kısmı İş Güvenliği Şefi Hakan Özgönül, tünel yapımında şu ana dek herhangi bir deformasyon yaşanmadığını söyleyerek:
“Tünelde tüm inşaat kazaları başınıza gelebilir. Elektrik çarpabilir, Yüksekte emniyet kemerinizi takmazsanız büyük kaza olabilir, el aletleriyle dikkatsiz çalışırsanız, kendinizi yaralayabilirsiniz. Uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Uykusuzsanız, dikkatsizlik başa iş açabilir. Biz bunlara karşı eğitim veriyoruz. Bir de çökme olabilir. Her türlü, standart halinde tüm ölçümler yapılıyor. Çökmenin önüne geçmek için destek sistemi yenilenebiliyor” dedi.
İş güvenliğinde önemli olanın imalat bölümüyle işbirliği olduğunu belirten Özgönül, “Burada kalifiye eleman çalışıyor. Örneğin biri işe alınırken, o kişi araştırılıyor. İş kazalarıyla ilgili geçmişi araştırılıyor. Ayrıca işçiler sağlık muayenelerinden geçirilerek, işe uygun olup olmadıkları tespit ediliyor. İşe giriş eğitimleri veriliyor, çalışma eğitimimiz var. İşçiye kendi işi dışında başka iş yapmaması gerektiği ifade ediliyor. Toolbox eğitimleri var. Örneğin yangınla mücadele, el aletleri, yüksekte çalışma gibi konular var. Bunlarla ilgili sabahları eğitim veriliyor“ diye konuştu.