Maketten seçilip aslına uygun inşa edilmeyen yapılar, sözleşmedeki büyüklüğünden farklı teslim edilen daireler gibi olumsuzluklar, konut yatırımı yapanların en sık karşılaştıkları sorunları oluşturuyor. GLOW3 Satış ve Pazarlama Müdürü Gaye İntepe konut yatırımı yapmak isteyenler için ev almanın püf noktalarını anlattı. “Ev alırken sadece ekonomik bir karar değil tüm yaşam tarzınızı belirleyecek bir karar alıyoruz. Kendimize yaşam alanı belirliyoruz” diyen İntepe, yeni yatırımcının ev alırken, projenin lokasyonu, kendisine sağlayacağı prim, zemin sağlamlığı ve binaların ısı ve ses yalıtımı gibi özelliklere dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
Ev sahibi olma hayali kuran ailelerin şimdi bu hayallerini gerçekleştirmeleri geçmişe göre daha kolay. Düşen faizler ve daha uygun şartlara sahip konut kredileri gibi faktörler ev almayı geçmişe göre oldukça kolaylaştırıyor. Birçok aile uygun fiyat ve geri ödeme koşullarıyla yeni ev sahibi olurken, konut üretimi de tüm hızıyla devam ediyor. Fakat ev alımı sırasında yaşanan deneyimler, ev alırken çok dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor.
Satışı hızla devam eden GLOW3 Projesi’nin Satış ve Pazarlama Müdürü Gaye İntepe, konut yatırımı yapanların artık daha bilinçli olduğunu ve sonradan hayal kırıklığına uğramamak için ev alırken daha dikkatli davrandıklarını vurguladı. Yatırımcıların en çok göz önüne aldıkları konuların başında, projeyi gerçekleştiren firma ve referanslarının geldiğini belirten İntepe, projenin lokasyonu, yer aldığı bölgenin kalkınma hızı ve kapasitesinin yanı sıra önümüzdeki 4-5 yıl içinde bölgeye yapılması planlanmış ve başlanmış yatırımların da ev almada önemli kriterler olduğunu ifade etti. “Eskiden sadece yaşamak için ev alan aileler, artık hayatlarını garanti altına almak ihtiyacı ve yatırım yapma arzusu ile konut satın alıyor” diye konuşan Gaye İntepe, konut alırken dikkat edilen konuların kendi içinde son derece dinamik bir şekilde değiştiğini ve geliştiğini ifade etti. İntepe ayrıca, ev alırken dikkat alınması gereken diğer önemli noktaları şöyle sıraladı:
Ø Karar vermeden önce pek çok proje gezilmeli ve karşılaştırma yapılmalı. Bilgiye ulaşmak artık çok kolay olduğundan, büyük firmaların web sayfalarında listelenen, birlikte çalıştıkları çözüm ortakları ve markalar karşılaştırılmalı. İnşaat firmasının ve çözüm ortaklarının sahip oldukları ulusal ve uluslararası kalite belgeleri ve imalatları ile ilgili verdikleri garanti süreleri dikkate alınmalı.
Ø İşçilik kalitesinin anlaşılması için, duvarlardaki alçı ve boya düzgünlüğü, seramik derz aralıklarının eşit olup olmadığı, seramiklerin diş yapmış olup olmadığı gibi konular kontrol edilmeli. Özellikle doğrama kenarları, köşe bitişleri ve kesimlerin düzgünlüğü bize işçilik kalitesi konusunda fikir verebilir.
Ø Mobilya, kapı, doğrama vb. teknik şartnamede belirtilen ürünlerin de aksesuar ve işçilik kontrolü yapılmalı. Ürünler her ne kadar doğru malzeme ile yapılmış olsa dahi, kullanılan aksesuar ve doğru montaj ürünün sağlıklı kullanılmasında önemlidir.
Ø Finansman konusunda, firma bünyesinde taksit ve banka kredisi arasındaki maliyet farkı iyice gözden geçirilmeli ve hangi koşulların bütçeyle orantılı olarak fayda sağlayacağı hesaplanmalı. Ayrıca, çok düşük peşinatlarla yapılan satışlarda, birkaç ay içinde yapılacak büyük ödemeler göz ardı edilerek çok hızlı karar verilmemeli.
Ø İmalatı tamamlanmış ve satışı devam eden projelerde, projeyi yapan firmanın, satılmamış dairelerin aidatlarını ödeyip ödemediği kontrol edilmeli.
Ø Dönemsel ve yıllık bütçelerin daire sahipleri ile paylaşımı ve sosyal tesislerin kullanımının aidatlara dahil olup olmadığı gibi konulara dikkat edilmeli.
Ø Bir kişinin bile hayatının zorlaşması, tüm aile bireylerini olumsuz etkiler. Bu nedenle, tüm aile fertleri yeni alınacak konutun lokasyonu ile ilgili fikir birliği içinde olmalı.
Ø Hali hazırda bölgeye yapılan ve daha sonra yapılacak yatırımların projeye katacağı değer göz önünde bulundurmalı.
Ø Projede jeneratör olup olmadığı, peyzaj sulaması için hangi kaynağın kullanıldığı, şantiye elektriğinden ve suyundan, konut elektrik ve suyuna geçilip geçilmediği, topraklama ve kaçak akım rölesi olup olmadığı dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir.