İnşaat Sektörünün lokomotifi 2014'te Özel Sektör Olacak

Özel Sektör 2014'te İnşaat Sektörünün lokomotifi olacak
İnşaat Sektörünün lokomotifi 2014'te  Özel Sektör Olacak

Türkiye yapı sektörünün yıllık performansına dair en geniş değerlendirmeyi sunan 'Türk Yapı Sektörü Raporu 2013', Yapı-Endüstri Merkezi'nde (YEM) düzenlenen 'Türk Yapı Sektörü Analizi ve Yakın Coğrafyalarda Fırsatlar' toplantısıyla tanıtıldı. 2014'te yüzde 5 büyüme bekleyen sektörün itici gücü ise özel sektör olacak.

Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) tarafından hazırlanan ve Türkiye yapı sektörünün 2013 karnesini geniş kapsamlı ve derinlikli analizlerle değerlendiren, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeler ışığında gelecek beklentilerine ve hedeflerine yer veren 'Türk Yapı Sektörü Raporu 2013'; YEM'de gerçekleştirilen toplantı ile açıklandı.

Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından sunulan raporda yapı sektörü, büyüme ivmesi, gayrimenkul sektörü, üretim, tüketim, ihracat ve ithalat büyüklükleri gibi farklı veriler ışığında önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak analiz ediliyor. Özellikle ABD, AB ülkeleri gibi gelişmiş ekonomilerdeki toparlanma ve resesyondan çıkış sinyallerinin 2014 için büyüme beklentilerini artırdığına işaret eden Gürlesel; ancak özellikle yeni parasal koşullar nedeniyle aynı olumlu havanın gelişmiş ülkeler için söz konusu olmadığına dikkat çekti.

Türkiye'nin ekonomisini soğutmaya çalıştığı 2012 yılından sonra 2013'e yüzde 4 büyüme hedefiyle girdiğini ve bütün tartışmalar rağmen bunu gerçekleştirebildiğini anımsatan Gürlesel, "Bu aslında Türkiye ekonomisindeki büyüme dinamiklerinin canlılığının bir göstergesi olarak yorumlanabilir. Biz 2014 için de, her ne kadar seçim vb nedenlerle yavaş başlasa da, bahar aylarıyla birlikte bir toparlanma ve yüzde 4 civarında bir ekonomik büyüme öngörüyoruz. Özellikle AB ülkelerindeki olumlu gelişmelerin, Türkiye'yi de pozitif etkileyeceğini düşünüyoruz" dedi. 2014'te cari açığın Türkiye için önemli bir risk olmasını beklemediklerini kaydeden Gürlesel, ancak döviz kurlarında Mayıs ayından itibaren yaşanan dalgalanmanın henüz önüne geçilemediğine dikkat çekti ve bunun etkilerinin önümüzdeki aylarda daha net görüleceğini, bütçelerde ve iş programlarında revizyon gerekebileceğini aktardı. 2014 yılında enflasyonun, önceki yılların aksine daha önemli bir parametre haline geleceğine işaret eden Gürlesel, "Üretici ve tüketici fiyatlarında yüzde 8 - 9'ları yaşayacak gibi görünüyoruz. Bu da maliyetlerimizi etkileyecek" diye konuştu. Gürlesel, dış ticaret rakamlarına da değinerek, Türkiye'nin ilk defa 400 milyar doların üzerine çıktığını; ancak ihracat performansının zayıf kaldığını ve 99,8 milyar dolarlık bir dış ticaret açığı gerçekleştiğini sözlerine ekledi.


Paylaş:

YAPI VE SEKTÖREL HABERLER