İşte kentsel dönüşümün maliyeti

Kentsel dönüşümde binaların yıkım masrafları, risk raporu ve enkaz kaldırma maliyeti kat maliklerine ait. Peki bu masraflar nasıl hesaplanacak? İşte cevap
İşte kentsel dönüşümün maliyeti

Kentsel Dönüşüm diye bilinen Afet yasası hakkında detaylar her gün biraz daha netleşiyor. 7 milyon konutun dönüşümünün konuşulmasıyla birlikte bina sahipleri şimdi birbirlerine, “Bu işin maliyeti ne olur “ diye sormaya başladı.

 
Çünkü afet yasasına göre riskli olarak görülen ve yıkılması gereken binaların yıkım masrafları, risk raporu maliyeti, enkaz kaldırma maliyeti o binada oturan kat maliklerine ait. Peki kat maliklerinin karşılayacağı bu yıkım masrafları nasıl hesaplanacak?
Sorunun cevabını gayrimenkul uzmanı, mali müşavir Hatice Kolçak veriyor:
 
8 daireli 1000 metrekarelik binanın hesabı
“Yıkılması gereken 1000 metrekare bir bina için bir hesap yapalım. Ortalama 125 metrekare olarak her daireyi düşünürsek 8 daire var olduğunu kabul edelim.
 
1. aşama risk raporu maliyeti
Risk raporu için Bakanlığın yetki verdiği lisanslı kuruluşlara müracat edeceğiz. Lisanslı kuruluşların yapacağı inceleme sonrası bize verecekleri risk raporu ile binamız depreme dayanıklı mı değil mi öğreniyoruz. Fiyatlandırma da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın döner sermaye işletmesi müdürlüğünce belirlenen birim fiyatlar kullanılacak.
 
Bakanlığın birim fiyatları
Bakanlığın açıkladığı birim fiyatlar kademeli olarak binanın büyüklüğüne göre değişiyor. 0-500 metrekare için KDV dahil 2.25 TL toplam 1125.- TL 501-1000 metrekare için KDV dahil 1.75 TL toplam 2000.- TL 1001-sonrası için KDV dahil 1.00 TL toplam artarak devam ediyor
Örnek binamız için ödeyeceğimiz rakamın maliyeti ise 2000.TL/8 = 250. TL
 
2. aşama yıkım maliyeti:
Bina yıkımı her zaman bina yapmaktan daha zor olduğu için bu rakamlar da binanın büyüklüğüne, yüksekliğine, etrafındaki yerleşime ve kullanılan malzemeye göre değişim gösterir. Tüm bu ayrıntılar o binanın nasıl yıkılması gerektiği hakkında da bilgi verdiği gibi yıkım maliyetini değiştiren önemli ayrıntılardır.
Yıkım Müteahhitleri Derneği’nin yaptığı açıklamalara göre:
1000 m2 bir binanın yıkımı 10000. TL / 8 = 1250. TL
 
3. aşama enkaz kaldırma maliyeti
Binanın yıkımı gerçekleştikten sonra bu enkazın kaldırılması uygun yerlere boşaltılması gerekir. Enkazdan işe yarar geri dönüşüm malzemeleri demir, ahşap vs. gibi ayıklanacak. Ki enkazdan çıkan geri dönüşüm malzemeleri de sizin bir miktar maliyetinizi de düşürebilir.
Başlı başına bir iş olan enkaz kaldırma çalışmaları da oldukça maliyetli bir süreç.
1000m2 bir binanın enkaz kaldırma maliyeti 20000. TL / 8 = 2500. TL
Örnekten anlaşıldığı üzere risk raporu, yıkım ve enkaz kaldırma maliyeti toplamı konut başına: 4000. TL dir.

Paylaş:

EMLAK GÜNDEMİ