Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten; “Kentsel gelişmenin toplumsal ve ekonomik olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlamlaştırma, yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasıdır. Özetle kentsel dönüşüm bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi anlamına geliyor. İstanbul’un birçok bölgesinde kentsel dönüşüm projelerine imza atıyoruz.” sözleriyle ve çalışmalarıyla konut yapımında semtin orijinal mimari dokusundan vazgeçmemenin önemini vurguluyor.
On binlerce yapının yıkılıp tekrar inşa edilmesini gerektiriyor. Zahmetli ve ekonomik boyutların vatandaşı zorlamadığı önlemler alınan projede, hasarlı binaların tespiti ve
yıkımı için yetkili kurumlar çalışmaları başlattı.
Kentsel dönüşümle ilgili öngörümü sıralayacak olursak;
• Kentsel yenileme çalışmalarının, her ne kadar gecekondu bölgeleri ile sağlıksız, plansız oluşturulan bölgeler için elzem olsa da, arazi değerinden dolayı özellikle lüks semtlerde yoğunlaşıp hız kazanmasını bekliyoruz. Bu çalışmaların önümüzdeki 10 yıla yayılması da beklentiler arasında.
• Dönüşümün yerinde dönüşüm olarak uygulanması gerekir. Öncelikle o binada o bölgede yaşayanların yeni dönüşüm projesinden yararlanabilmesi sağlanmalıdır. Aksi taktirde mutsuz halk kitleleri ortaya çıkacaktır.
• Kentsel dönüşümle ortaya çıkan yeni binaların modern olması kadar, bölgeyle uyumlu, estetik mimari anlayışta yapılması gerekmektedir. Bunun için dönüşümün bütün olarak, ada bazında ele alınması, aynı bölgede farklı şirketlerce yapılan projelerin bile birbiriyle uyumlu olması şartı aranmalıdır.
• Kentsel dönüşümü gerçekleştirirken önemli olan şey, şehri büyütmek olmamalı. Şehrin çemberini büyütmek yerine var olanı yenilemek gerek.
Alt yapı, trafik ve sosyal yaşam alanları yeni düzenlenerek kentin içinde dönüşümü başlatmak daha önemli.
• İstanbul dikine büyüyor. Her yerden mantar gibi gökdelenler çıkıyor. Bunun yerine yeşil alanlar artırılmalı ve otoparklar yapılmalı. Halka her açıdan nefes alabilecek alanlar yaratılmalı.
• Kentsel Dönüşüm projelerinde karşılaştığımız en temel zorluk imar planlarındaki değişiklikler nedeniyle yaşanıyor. Önceden 5 kat imar hakkı olan bir konuta yeni imar planında daha az imar hakkı verildiği durumlarla karşılaşabiliyoruz. Bu durumda hak sahiplerinin payı yeni inşa edilecek projede düşüyor. İmar planındaki değişiklikler üstlenici firma ile hak sahipleri arasında ya da hak sahiplerinin kendi arasında uyuşmazlıklara yol açıyor.