Sinan ve Palladio Konferansları

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık fakültesi Sinan ve Palladio Konferansları
Sinan ve Palladio Konferansları

 

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, biri Anadolu diğeri İtalyan yarımadası coğrafyasından iki usta Mimarı İstanbul’da buluşturuyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Harvard Üniversitesi Sanat ve Mimarlık Tarih Bölümü Ağa Han İslam Sanatı Kürsüsü Program Direktörü Prof. Gülru Necipoğlu’nun Sinan Çağı: Osmanlı İmparatorluğu’nda Mimari Kültür kitabının Türkçe baskısı vesilesiyle “Sinan ve Palladio” başlıklı bir konferans düzenliyor.

Santral İstanbul Kampüsü Mimarlık Fakültesi’nde düzenlenecek olan konferansta iki ustanın mimarlık, kültür ve sosyal tarihlerdeki parallel dünyaları ele alınacak. İki farklı coğrafyada yaşasalar da iki usta aynı döneme damgasını vuran isim oldu. 600 yıl hüküm sürmüş Osmanlı İmparatorluğu’nun en tanınmış şahsiyetlerinden olan Mimar Sinan, egemenliği altındaki topraklara, en belirgin izlerini mimari aracılığıyla bırakan bir imparatorluğun dahisiydi. Andrea Palladio ise Avrupa Ortaçağı’nın zirvesinde iz bırakan eserler yaratan, moda olmuş ve taklit edilmiş bir Rönesans İtalyan mimarı. 16. Yüzyılda ve Doğu Akdeniz’de yaşayıp kendilerini her dönemin en popular mimarı yapacak eserleri vermiş olan bu iki ustanın biyografik ve mesleki bilgileri bugüne kadar birlikte ele alınmamıştı.

“Sinan ve Palladio” konferansında dünyaca ünlü Rönesans mimarlık tarihi uzmanları, iki mimarın sanatları ve hayatlarına ilişkin karşılaştırmalı sunumlar gerçekleştirecek. Merkezi Venedik’te bulunan Palladio Araştırmaları Merkezi Bilimsel Komitesi başkanı olan Howard Burns, “ Paralel dünyalar: Sinan ve Palladio’nun Hamileri-ilişkiler, Benzerlikler ve Farklılıklar” başlıklı bir konuşma yapacak. Rönesans mimarlığı uzmanı ve Ludwig-Maximilians Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Hubertus Günther sunumunda Antikite Rönesansı’nın Doğu ve Batı mimarilerindeki yerini karşılaştıracak.

 

Konferansın konuklarından Werner Oechslin ise merkezi İsviçre Einsiedeln’de yer alan ve kendi adıyla anılan dünyaca ünlü mimarlık tarihi kütüphanesi Stiftung Bibliotek Werner Oechslin’in kurucusu. Oechslin, konuşmasında modern bir mit haline gelmenin yanı sıra biçim verme aracı olarak da kullanılan “Orantı” konusunu inceleyecek.

 

 

PROGRAM

20. 09. 2013, Cuma

16.30                Açılış konuşmaları ve kitap tanıtımı

18:00                Onur Konuğu Gülru Necipoğlu

“Erken Modern Akdeniz Mimarisinde Koşut Akımlar: Sinan ve İtalyan Rönesans Mimarlarının Kubbeli Yapıları”

19.00                Kokteyl

21. 09. 2013, Cumartesi

10.00               Howard Burns

Paralel Dünyalar: Sinan ve Palladio’nun Hamileri -İlişkiler, Benzerlikler ve Farklılıklar

                11.30               Alina Payne

Sinan ve Rönesans Dönemi İtalyan Mimarlarının Biyografileri Üzerine Karşılaştırmalı Çalışmalar

14.00                Hubertus Gunther

Doğuda ve Batıda Antikite Rönesansı. Bir Karşılaştırma

15.15                Werner Oechslin

Orantı : Modern Bir Mit ve Biçim Verme Sürecinde Dinamik Bir Kavram

*Konferansta simultane çeviri yapılacaktır.

 


Paylaş:

Sosyal Sorumluluk Projeleri