İNDER ‘Yaşanası Pilot Şehirler’i masaya yatırdı

İNDER’in ortaya koyduğu ‘Yaşanası Pilot Şehirler Projesi, bir yandan depreme karşı güvenli yaşam alanları oluşturulurken diğer yandan Türkiye’de konut talebinin en güçlü olduğu orta ve alt gelir grubunu uygun fiyatlarla konut sahibi yapmayı hedefliyor.
İNDER ‘Yaşanası Pilot Şehirler’i masaya yatırdı

Metrekaresi 3 bin lira seviyesindeki konutların aylık 2 bin lira taksitle satılacağı yeni kentler kurulması fikrinden yola çıkılarak geliştirilen projeyle, aynı zamanda bu evlerde yaşayacak ailelerin daha uygun yaşam maliyetleriyle eğitim, sağlık, çalışma ortamı ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanacağı yerlere daha kolay ulaşması da öngörülüyor

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), hem depreme karşı güvenli yaşam alanları oluşturmak, hem de konut sahibi olmakta zorlanan orta ve alt gelir grubuna uygun fiyatlı konut sağlamak konusundaki çözüm önerilerini ‘Yaşanası Pilot Şehirler Projesi’ başlığı altında topladı. 2018’i ‘Depreme Karşı Seferberlik ve Yaşanası Pilot Şehirler Yılı’ olarak ilan eden İNDER, bu konudaki planlarını dernek üyeleriyle paylaştı. İnşaat sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getiren toplantıda, Yaşanası Pilot Şehirler Projesi’nin detayları masaya yatırıldı.

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Yaşanası Pilot Şehirler Projesi’nin ana fikrini, “Türkiye’de konuta ihtiyacı olan kesimin yüzde 85’ini oluşturan orta ve alt gelir seviyesine sahip kesim için, ayda 2 bin lira taksitle alınabilecek konutların yer alacağı modern yaşam alanları oluşturmak” olarak açıkladı.  Durbakayım, bu yaşam alanlarının söz konusu konutları alacak ailelerin beslenme, sağlık, ulaşım, eğitim, sosyal harcama gibi gereksinmelerini de makul bedeller ile elde etmelerini sağlayacak kentler olması gerektiğine dikkat çekti.

Bu pilot şehirlerdeki nitelikleri belirlenmiş konutların metrekare fiyatının ise maksimum 3 bin lira olması gerektiğini kaydeden Durbakayım, konut maliyetinin düşük olması için devlet desteğinin de şart olduğunu vurguladı. Durbakayım, “Örneğin bu bölgelerde yapılan işlerde alım satım vergisi, noter harçları dahil her türlü harçlar kaldırılmalı. KDV muafiyetinin sağlanması da çok önemli” dedi. Durbakayım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın böyle bir proje geliştirmeyi uygun görmesi halinde İNDER’in her zaman görev almaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

‘Çok çalışıp altını dolduracağız’

İNDER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel ise 6306 Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’u sektörde en fazla sahiplenen kurumun İNDER olduğunu belirterek “Zamanla bu konu tamamen bizim üzerimize kaldı. Şimdi üzerimize kalan bir diğer konu Yaşanası Pilot Şehirler olacak” dedi. Bu konuyu ilk İNDER’in gündeme getirmediğini dile getiren Çamlıbel, “Ama bugün, bu konuyu ortaya atan ve gündeme getiren bizler olduk ve bunun altını doldurmak zorunda olanlarda bizleriz” diye konuştu. Çamlıbel, İNDER’in sektörün tüm tarafları ve akademisyenlerle birlikte çalışarak bu fikrin altını dolduracağını vurguladı.

‘İlk konuta teşvik şart’

İnşaat sektörünün, Türkiye’deki pek çok sektörün yararlandığı bazı teşviklerden yeterince yararlanamadığını ifade eden Emre Çamlıbel, dönem dönem sektörün aleyhine olabilecek düzenlemeler yapıldığına dikkat çekti. İNDER’in sektör adına hükümet ve bakanlık nezdinde bir takım girişimlerde bulunduğunu anlatan Çamlıbel,  özellikle kentsel dönüşümdeki teşviklerin vatandaşa ve yatırımcıya yeterince kullandırılmadığını ilgili kuruluşlara bildirdiklerini söyledi. Sektörün kentsel dönüşümde özellikle vergi ve harç yükünden kurtarılması gerektiğini vurgulayan Emre Çamlıbel, hükümetin şu anda KDV ile ilgili bir çalışma yürüttüğünü dile getirdi.

Birçok Avrupa ülkesinde ilk defa konut alacaklara çeşitli teşvikler verildiğine işaret eden Çamlıbel, “Biz de hükümetimizle yaptığımız istişarelerde, ilk evini alanlara finansal destek verilmesini istedik” dedi.
İller Bankası ‘0’ faizli kredi için çalışıyor.

İNDER’in 2016 ve 2017’de gerçekleştirdiği 2 büyük konferans, Yaşanası Pilot Şehirler Projesi’nin temel taşlarını oluşturan fikirleri ortaya koydu. İNDER Yönetim Kurulu Üyesi, Yüksek Şehir Plancısı Kubilay Salihvatandaş, sektörün tüm taraflarını, akademisyenleri, arsa sahiplerini ve bürokratları bir araya getiren Kentsel Dönüşüm Çözümleri konferanslarının sonuç bildirgesinin ilgili kurumlarla paylaşıldığını belirterek en önemli kazanımlarından birinin, hükümetin kentsel dönüşümdeki finansman sorunu ile ilgili olarak başlatmış olduğu yeni çalışma olduğunu vurguladı. Salihvatandaş, imar hakları yetersiz alanlarda, emsal artışına gidilmeden hak sahiplerinin, konutları tamamlanıp oturmaya başladıktan sonra ödemeye başlayacakları, sıfır faizli kredi için, İller Bankası üzerinden bir çalışma yapıldığını kaydetti.

 

 

 

 


Paylaş:

Kentsel Dönüşüm