Şerefiyelendirme 'İtibar Değeri' Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Halk arasında “itibar değeri” olarak bilinen şerefiye terimi, bir gayrimenkulun benzer daireler ile aynı metrekare ve aynı planda olmasına rağmen, yer aldığı konumu yüzünden daha yüksek bir değere sahip olması olarak tanımlanıyor.
Şerefiyelendirme 'İtibar Değeri' Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Halk arasında “itibar değeri” olarak bilinen şerefiye terimi, bir gayrimenkulun benzer daireler ile aynı metrekare ve aynı planda olmasına rağmen, yer aldığı konumu yüzünden daha yüksek bir değere sahip olması olarak tanımlanıyor.

Ülkeden ülkeye değişiklik gösteren şerefiye, gayrimenkulun; manzarası, konumu ve yüksekliği, baktığı yön ve cephe, aldığı güneş, sosyal alanlara, toplu ulaşım merkezlerine ve yola uzaklığı, emniyet durumu, balkonlu olup olmaması, yüksek katlarda ise binada asansör olup olmaması, bahçe katı ise gürültülü olup olmaması gibi nitelikleri baz alınarak belirleniyor. Yurt dışındaki gayrimenkullerde giriş katlarının itibar değeri payı daha yüksek olurken, Türkiye’de yüksek katlar, sitelerde havuz manzaralı daireler ve güney cepheler tercih edildiği için şerefiye payı daha yüksek oluyor.

Şerefiyelendirme Nedir?

Şerefiyelendirme; inşaat firmalarının gayrimenkulun niteliklerini baz alarak belirlediği ücret olarak tanımlanıyor. Şerefiyelendirme payı yalnızca konut satışlarında değil, kiralamada belirlenecek ücreti de etkilliyor. Satışlarda ise her ne kadar satan taraf şerefiyelendirme payını belirliyor olsa da aslında bu rakamı belirleyen alıcı oluyor. Çünkü genellikle çocuklu aileler parka bakan daireleri tercih ederken, yaşlı aileler giriş katlarını, genç evliler ise en üst katları tercih ediyor. Türkiye’de şerefiyelendirme konusu özellikle konut projelerinde rakamların yüksek olması nedeniyle çok dikkate alınması gereken bir konu durumuna geliyor. Çünkü satıcı taraf, şerefiyelendirme payını yanlış belirlemiş olabiliyor. Bu nedenle SPK belgesi olan bir gayrimenkul uzmanından ikinci bir görüş alarak yardım istemek daha akıllıca oluyor.

Şerefiyelendirme Nasıl Yapılıyor?

İlk olarak şerefiyelendirme için gayrimenkulun tüm bilgilerinin büyük bir özenle incelenmesi gerekiyor. Gayrimenkulun sahip olduğu her artı özellik için bir puan ekleniyor ve en yüksek puanı alan dairenin satış bedeli tavan bedel, en düşük puanı alan dairenin bedeli ise tavan bedel olarak belirleniyor. Diğer dairelerin bedelleri ise bu iki rakam arasında sıralanıyor. Haksızlıkların önüne geçmek için büyük konut firmaları tarafından özel şerefiye programları kullanılıyor. Bu özel programlarda klasik şerefiye özelliklerine konut yapılacak alanda bulunan konut adedi, toplam konut alanı, projenin rakımı, toplam parsel ve parselde bulunan blok adetleri, bloğun yer aldığı parsel, blokta ve katta bulunan daire sayısı, eğer varsa blokta arsa sahibine ait daire adedi ve daireler arası açıklık mesafesi gibi bazı detaylı özellikler de ekleniyor. Bu sayede şerefiyelendirme payının gerçeğe en yakın değerde çıkması sağlanıyor. Bugün tüm büyük konut projelerinde şerefiyelendirme skalası yine SPK onaylı bir gayrimenkul uzmanı tarafından, özel programlar kullanılarak gerçekleştiriliyor.


Paylaş:

Teknik Terimler