Birçok Binanın Beton Değeri Düşük!

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yalova Temsilcisi Mahmut Renkler, ''Yalova'da oturulamayacak düzeyde binalar var'' dedi.
Birçok Binanın Beton Değeri Düşük!

Renkler,  17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nden, hafif ve orta hasarla çıkan binaların muhtemel depreme vereceği tepkiyi değerlendirdi.

Mahmut Renkler, ''Depremden sonra binanın az hasarlı olması onun, kendini ispatladığı anlamına gelmiyor. Depremin yönü, şiddeti darbenin, geliş şekli fark eder. 17 Ağustos'ta ayakta kalan binalar o yönde sağlam olabilir ama başka bir yönden gelen etkiye ne gibi bir tepki vereceğini söylemek zor. Ancak tespitler yapıldıktan sonra ne olacağını söyleyebiliriz. 'Depremi atlattı, bu binaya güvenebiliriz, yıkılmıyor' deme şansına sahip değiliz'' ifadesini kullandı.

-''Güçlendirmelerdeki bilimselliğe çamur atmanın gereği yok''-

Depremden sonra orta hasarlı binalarda yapılan güçlendirmeyi değerlendiren Renkler, şöyle konuştu:

''Güçlendirme görmüş binalara da kötü dememizin bir manası yok. Projesiyle, hesabıyla yapılan güçlendirmelerin zemin etütleri gerçekleştirildi. Binalar test edildi. Hemen hemen hepsi radyan temel haline getirildi. Hasarlı kolonlar onarıldı, perdeler ilave edildi. Amaç depremde binanın sapasağlam kalmasını sağlamak değil, binanın ana iskeletinin ayakta kalmasını sağlamak. Bu güçlendirmenin amacı da oydu.

Tahminim, güçlendirme yapılmış olanlar, 'hasar görmedi' deyip hiçbir işlem yapmadığımız binaya göre daha güvenli. En azından onlar bir gözlemden geçtiler. Eğer bir tercih yapacaksam hiç bilmediğim bir binadan ise güçlendirilmesi yapılmış binayı tercih ederim. Güçlendirmelerdeki bilimselliğe çamur atmanın gereği yok.''

-''Birçok binanın beton değerleri olması gerekenin altında''-

Mahmut Renkler, Marmara Depremi sonrasında Yalova'daki ruhsatlı binaların tamamından numune alındığını aktardı.

Numunelerden çıkan sonuçlara göre bir çalışma yapılmadığını belirten Renkler, ''O bilgiler kenarda durduğu sürece işe yaramıyor. O sonuçlara göre birçok binanın beton değerleri olması gerekenin altında. Böyle bir durumda devletin bir şeyler yapması lazım. Belediyenin bunları açıklaması lazım.

Oturulamayacak düzeyde olan binalar var. Devletin buna çare bulması lazım. O dönemde karotlar alındı. Nedense binaları sağlam gösterme çabası içerisindeydiler. Deprem öncesinde C-14 beton kullanılıyordu. Şu anda ise C-30. C-14 betonla yapılan binaları iyi bir bina diye kabul edebilirsin. Yalova'da C-7, C-8 beton değerli binaların olduğunu iddia ediyorum. C-14'ü geçen bina sayısı çok azdır. Vatandaş malzemenin ucuzunu seçtiği, kaliteden kaçtığı için bu böyle'' dedi.

Kentteki yapı stokuna kötü denilemeyeceğini savunan Renkler, şöyle devam etti:

''Yalova'ya kötü diyebilmek için diğer illerle kıyaslamak gerekiyor. Başka yerlere göre Yalova o kadar kötü değil. Olması gereken, ideal değil ama diğer illere göre kötü değil. Zemin olarak kötü bir yerde olmamıza rağmen 17 Ağustos'taki yıkım oranımız yüzde 6'yı geçmedi. Her ne kadar deprem Gölcük'te yaşandı deseler de bizde ivme diye bir kavram vardır. Mesafeye göre sürat alır.

Mermi namludan çıktığında hızı pek yoktur. Yalova bu ivmenin son noktalarından biriydi. Salınımın yüksek olduğu noktalardan biriydi. Ona rağmen yıkıma baktığınızda diğer illere göre çok çok daha iyiydik. Şehrin merkezinde, can damarında, Cumhuriyet, Yalı Caddesi'nde yıkım olmadı. Bir yerde de kendimizi takdir etmemiz lazım'' diye konuştu.

-''Yalova, diğer illerden daha iyi''-

Yapı stokunu 1999 öncesi ve sonrası olarak ayırt edilmesi gerektiğini ifade eden Renkler, şunları kaydetti:

''Birtakım minimum standartlar var. Bizde bunlar çok üst düzeyde. 1999'dan sonra yapılan binalarda, olası bir depremde, yapılaşma sistemiyle alnımızın akıyla çıkarız. Deprem sonrası yapılan yapıların yüzde 99'u depreme cevap verir. Yüzde 1'i de ufak tefek teknik hatalardan dolayı sıkıntı yaratır. Eski binalarla ilgili olarak da 1999 depremi malzeme yorulmasına neden oldu. Bu zamana kadar her bina 12 yaş daha ihtiyarladı. Haliyle bu binalarda yıpranma söz konusu. Ne kadarı yıkılır yıkılmaz bilemem. Devletin son aldığı kararla bütün binaların testlerini yapalım durum zaten ortaya çıkar. Yalova diğer illerden daha iyi. Eskiden de şimdi de daha iyiyiz.''


Paylaş:

HABERLER