İcradan Ev veya Konut Nasıl Alınır?2016-03-29

İcradan Ev Almak İsteyenler Dikkat
İcradan Ev veya Konut Nasıl Alınır?2016-03-29

Türkiye'de ev sahibi olmak için senelerce çalışmak gerektiğini hemimiz biliyoruz. Özellikle son yıllarda ev sahibi olmak inanılmaz derecede zor oluyor. Çoğu insan hayatları boyunca ev sahibi olabilmek için zorluk çekmekte ve borçlar altına girmektedir. Ev kredilerinde görülen düşüşlere rağmen, ev fiyatları her geçen yıl kat ve kat artmaktadır. Bu yüzden birçok insan ev sahibi olabilmek için daha ucuz fiyatlara ev almanın faydalı olduğunu düşünmektedir. Ve evlerin yüksek fiyatları yüzünden senelerce birikim yapan aileler icra gayrimenkül fiyatlarını duydukları anda şaşırabiliyor. Zira icra müdürlükleri tarafından ihaleye çıkartılan evler değerinin nerdese %40 aşağısında satmaktalar. Yani ucuz fiyata ev bulmanız için bu ihaleleri takip edip katıldığınızda oldukça kolaylaşıyor. Bildiğiniz gibi icralık evlerin çoğu ödenmemiş borçları yüzünden satılığa çıkartılmaktadır. Yani evlerin kullanılmamış olduklarını da tahmin edebilirsiniz.

İcralık konut ihalelerin ilanlarını icralık sitelerinden takip edebilirsiniz ve uygun gayrimenkül bulduğunuz an ev sahibi olmanız oldukça kolay, ayrıca da kazançlı oluyor. İşte, hem bütçenize uygun olan hemde karlı olması sebebi ile icralık konut almaya karar veriyorsunuz. Ama ne yapacağınızı, nasıl hareket edeceğinizi bilmiyorsanız, aşağıdakileri dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.Sizelere icralık ev nasıl alınır sorusunu açıklamaya çalışacağız.

İcradan satılık ev nasıl alınır?

İcradan satılık ev almayı planlıyorsanız şunu bilmeniz gerekiyor. İcralık konutlar çoğu zaman piyasa değerinin çok altında satılmaktadır ve günümüzün koşullarında alıcı için çok iyi bir gayrimenkül yatırımı olabiliyor. Bu elinize gelebilecek fırsattan faydalanabilmek için ilk önce icralık gayrimenküllerden haberdar olmanız gerekiyor. Bunu en rahat şekilde icralık konut satan sitelere uye olup yapabilirsiniz. Oradan bulunduğunuz ildeki icralık konut ihaleleri takip edebilirsiniz ve en uygun hızmen paketini seçip faydalanabilirsiniz. Satın aldığınız hızmet paketi sayesinde tüm Türkiye'de yayınlanan içralık konuların ihalelerini takip edebilirsiniz, ayırca dilediğiniz kriterleri de belirtebilirsiniz, böylece size uygun olan icralık gayrimenkül hakkında önceden haberdar olursunuz. Uyarıları erkenden alıp hayal ettiğiniz konutu kaçırmanız gibi olasılığı da ortadan kaldırırsınız.

Size uygun olan konutu seçtikten sonra işlemlere başlayabilirsiniz. İcradan satılık ev alabilmenin bazı yöntemleri bulunmaktadır.

Öncelikle belirtmemiz gereken şey şu ki icralık ihalelere katılmanız son derece kolaydır. 18 yaşını aşmış her vatandaş bu ihalelelre katılabilmektedir. Katılmanız için diğer şart ise almak istediğiniz her ne ise belirlenmiş olan fiyatın % 20'si yanınızda bulunması gerekmektedir. Örneğin 100.000 TL değerinde bir ev gördünüz ve bu evin yeni sahibi olabilmeniz için açık artırmaya katılmayı planlıyorsunuz. İşte, açık artırma yerine önceden belirtilmiş saatte gittiğinizde yanınıza 20.000 TL almalısınız ve nüfus kağıdınızla birlikte yetkililere teslim etmelisiniz. Eğer ihalede fiyat istediğinizden daha fazla olduysa ve ihaleye devam etmek istemiyorsanız, ihaleden çekilebilirsiniz. Kimliğinizi ve paranızı da bu durumda geri alabilirsiniz. Konut fiyatları 1. açık artırmada %60 olarak, 2. açık artırma için ise %40'ından başlamaktadır. Yani verdiğimiz örneği göze aldığımızda 1. ihalede 60.000 TL'den başlamaktadır. Bu şekilde bir evi rahatlıkla 75.000 TL'ye kadar alabilirsiniz. Eğer ki 1. ihalede hiç bir tekilf gelmediyse, bu kez aynı ev 2. ihalede 40.000 TL'den satışa çıkacaktır ve 2.ihalede rahatlıkla 60.000 tL gibi bir ücret ödeyerek 100.000 TL'lik bir evin sahibi olabilirsiniz.

Verdiğimiz örnekten gördüğünüz gibi çok uygun fiyatlara ev sahibi olmak mümkün. Herkes ilk girdiği ihaleyi kazanacak diye bir şey yok elbette, çünkü sizden daha yüksek teklif veren bir çıkabilir. Ancak icralık ilanları düzenli bir şekilde takip ederseniz, sizde çok uygun fiyatlara ev alabilirsiniz. Bu sırf ev için değil, arsa, iş yeri ve hatta araba için geçerlidir

İcralık bir evi satın almaya karar verdiyseniz öncelikle konutun satış dosyasını avukatınızın ıncelemesi için götürmelisiniz. İcra ihalesinde satışı yapılacak bir konutun imar vaziyetini, iskan durumunu ve imar planında alacağı konumunu avukatınızın yardımıyla değerlendirmeniz gerekmektedir.

İcralık gayrimenküller fiyatın yarısını ödeyerek alınabiliyor ve hatta günümüzde icralık konutlar internet üzerinden bile satılabiliyor. Aynı şekilde internetten de icra ihaleleri iki aşamada gerçekleşiyor. İhaleye çıkan konut %60 ücret üzerinden açık arttırmaya sunuluyor, talebi bulunmadığı şartta ise ikinci ihale %40 izerinden satışa çıkartılıyor. Dolayısı ile piyasanın yarı fiyatına konut sahibi olabilirsiniz, böylece icralık ihaleler en karlı ve en risksiz yatırım olarak düşünülebilir.

Açık artırım sonunda konut sahibi oldunuz, çok ta mutlusunuz. Aklınıza elbette bunun dışında herhangi bir ödeme var mı diye sorgulamaya başlarsınız. Bu sorunun cevabı ise; gayrimenkül aldığınızda ödemeniz gereken vergilier olacaktır. Avukat ve uzman kadrolar yardımıyla tüm gayrimenküllerde tapu kayıdı, emsal, task ve tüm haciz işlemleri incelenir, borç ve alacak durumu, şahıslar arasındaki anlaşmazlık gibi tüm riskler araştırılıyor.

Açık arttırım sonlandıktan sonra ödememiz gereken başka bir ücret var mı sorusunun cevabı ise; ülkemizde gayrimenkul alırken ödemeniz gereken vergilerdir. Araştırmalar sonuçunda herhangi bir risk olup olmadığını ve karlı çıkıp çıkmadığınızın konusunda avukat tarafından size bilgi veriliyor.

İşte icradan ev aldıysanız devlete ödemeniz gereken bir KDV bedeli vardır. İcralık ev alımında KDV oranı gayrimenkül azami limitinin üzerine 150 metrekare evlerde yüzde 18, 150 metrekarenin altında ise yüzde 1 olarak KDV ödenmesi gerekiyor. Ayrıca damga resmi ve tellaliye de eklenip ek masraflar da hesaplanıyor. İcradan alınan konutun satış tarihinden itibaren Gelir Vergisi Kanununa göre 3 yıldan önce başka birine satıldığı halde aradaki fark kadar gelir vergisi ödenmesi gerekiyor.


DİĞER HABERLER