Ortak Kira Beyanı Nedir?

Ortak tapu; aynı gayrimenkulün birden fazla kişi tarafından satın alınması ya da birden fazla kişiye miras kalması sonucu meydana gelir
Ortak Kira Beyanı Nedir?

Ortak tapu; aynı gayrimenkulün birden fazla kişi tarafından satın alınması ya da birden fazla kişiye miras kalması sonucu meydana gelir. Tek bir tapu senedi üzerinde hisseler gösterilebileceği gibi dilenirse hissedarlara ayrı, ayrı da tapu verilebiliyor. Fakat tapu senedi üzerinde yine sahip oldukları oranlar yazılıyor, yani tapunun ayrı ayrı verilmiş olması o gayrimenkulün tamamı üzerinde bir hak yaratmıyor. Eğer gayrimenkul sahipleri tarafından kiraya verilmişse, her yıl elde edilen kira gelirinin bir sonraki yılın mart ayında Kira Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor. Ancak gayrimenkul ortak tapulu olduğu için ortak kira beyanı ile gelir beyan ediliyor.

Ortak kira beyanı nedir?

Ortak tapuya sahip gayrimenkuller kiraya verilebiliyor. Kazanılan kira geliri ise gayrimenkulü kiralayan kiracı tarafından ayrı ayrı hesaplara yatırılabileceği gibi tek bir hesaba da aktarılabiliyor. Fakat sonuçta mutlaka her yıl mart ayında ortak kira beyanı verilmesi gerekiyor. Aylık kira geliri hangi hesaba yatırılmış olursa olsun, gayrimenkul sahiplerinin elde edilen yıllık kira geliri üzerinden ortak tapu üzerinde belirtilen hissesi oranında vergi borcu oluşuyor.

Ortak kira beyanı nasıl verilir?

Kira Gelir Vergisi Beyannamesi; her yılın mart ayında vergi dairelerinden alınan formlar ile ya da Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet sitesi üzerinden yapılabiliyor. Formların bilgi kısmında eğer tapu hisseli ise hissedarların adı-soyadı, TC kimlik numarası ve hisse paylarının bilgileri eksiksiz doldurulması gerekiyor. Beyannamenin verilmesi ile birlikte vergi borcu tahakkuk etmiş oluyor. Tahakkuk eden bu borcun temerrüde düşmemesi için ilk taksitinin damga vergisi ile birlikte mart ayı sonuna kadar vergi dairelerine peşin olarak veya Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet sitesi üzerinden kredi kartı ile ödenmesi gerekiyor. 2. taksit ise ay yıl temmuz ayı içinde ödenebiliyor.

Ortak kira beyanı verirken hangi durumlar avantajlı olur?

Kira gelir vergisi istisnası her yıl yeniden düzenleniyor. 2016 yılında 3.600 TL olan bu rakam, sizin yıllık kira gelirinizin 3.600 TL’ye kadar olan kısmının vergiden istisna olması demek oluyor. Eğer ortak tapulu gayrimenkullerde kira beyanı her bir hissedar tarafından ayrı, ayrı verilirse bu istisna rakamından ayrı, ayrı yararlanılabiliyor. Yani tek bir beyanname vererek yıllık kira gelirinden 3.600 TL istisna sağlamak yerine, 2 hisseli bir tapuda ayrı ayrı beyanname verilerek 7.200 TL istisna yapılabiliyor.

Milliyet


Paylaş:

Teknik Terimler